Δυσαρέσκεια στην Αγκυρα για το γαλλικό βέτο

Δυσαρέσκεια στην Αγκυρα για το γαλλικό βέτο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας άνοιξαν χθες όπως προβλεπόταν, με την Αγκυρα να εκφράζει πικρία και αγανάκτηση για τον αποκλεισμό, τη Δευτέρα από τη Γαλλία, ενός τρίτου κεφαλαίου που προβλεπόταν αρχικά να ανοίξει επίσης χθες.

Τα κεφάλαια που «άνοιξαν» είναι τα περί Στατιστικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου με τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας και υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλί Μπαμπατσάν, να εγκαλεί την Ενωση για εμπαιγμό της Τουρκίας και αθέτηση υπόσχεσης, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο είχε ολοκληρωθεί η προεργασία για το άνοιγμα όχι μόνον αυτών αλλά και του συμβολικά πολύ σημαντικότερου κεφαλαίου περί ΟΝΕ, με άλλα λόγια περί ευρώ.

Ομως τη Δευτέρα, ύστερα από σειρά προειδοποιήσεων η Γαλλία προέβαλε βέτο στο κεφάλαιο ΟΝΕ και έτσι χθες οι διαπραγματεύσεις άρχισαν μόνο για τα δύο πρώτα. Οπως, ορθώς, επεσήμανε ο Μπαμπατσάν, τον Μάρτιο οι Βρυξέλλες είχαν αποφανθεί επισήμως ότι το κεφάλαιο ΟΝΕ είναι τεχνικά ώριμο και έτσι μπορούν να αρχίσουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις, όμως τώρα αυτό δεν συνέβη «για άσχετους λόγους», σημείωσε.

Το μοναδικό «τεχνικό πρόβλημα» ήταν εν προκειμένω η απόφαση της Γαλλίας να θέσει βέτο, εξηγώντας ανεπισήμως ότι δεν είναι σωστό να δημιουργούνται ψευδείς ελπίδες μελλοντικής συμμετοχής στο ευρώ και, φυσικά, την Ενωση. Στη γαλλική απόφαση σχεδόν ουδείς από ευρωπαϊκής πλευράς αντέδρασε, ούτε καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαλίστατη σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν τον πρώτο ρόλο είχε η Κύπρος.

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, επέρριψε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, το σύνολο των ευθυνών στη Γαλλία, χωρίς να την κατονομάσει και χωρίς, είναι η αλήθεια, να δείξει ιδιαίτερη θλίψη για το γεγονός.

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι το κεφάλαιο θα ανοίξει το ερχόμενο εξάμηνο, επί πορτογαλικής προεδρίας, αν και η γαλλική πλευρά δεν φαίνεται να άφησε να εννοηθεί πως το βέτο της για το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν θα έχει συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα χθες, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, είχε σημειώσει ότι αν η Τουρκία ενταχθεί το 2017 θα έχουν περάσει 60 χρόνια από την πρώτη αίτησή της, χρονικό διάστημα μικρότερο των 70 ετών που πέρασαν μεταξύ της αμερικανικής επανάστασης και της προσχώρησης του Τέξας στις ΗΠΑ…

Ελλειμμα εμπιστοσύνης

Για τον Μπαμπατσάν, πάντως, υπάρχει πλέον έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, διερωτώμενος αν αμφότερες οι πλευρές στοχεύουν πράγματι στην ένταξη της Τουρκίας και εξηγώντας ότι ένα ευρωπαϊκό «όχι» θα έχει για την Ενωση και τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στο διεθνές σκηνικό, αρνητικές συνέπειες «παγκοσμίων διαστάσεων». Εφερε δε ως παράδειγμα τον ρόλο της Τουρκίας ως υποδείγματος για «ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής» αλλά και της Αφρικής…

Συνολικά πάντως, η αντίδραση του Τούρκου ήταν μάλλον ηπιότερη του αναμενόμενου, κάτι που διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες απέδιδαν στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και την εν γένει πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Μπαμπατσάν παρέμεινε στις σταθερές τουρκικές θέσεις, αποκλείοντας κάθε αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας ή το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων αν δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της νήσου, κάτι για το οποίο κάλεσε «την Ευρώπη και όλους τους εμπλεκόμενους» να επιδιώξουν μέσω ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή