Καταστροφή προ των πυλών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει λεπτό. Οφείλει να ξεκινήσει από τώρα τη δουλειά για να προστατέψει τους ενεργειακούς της σταθμούς, τις συγκοινωνίες και την αγροκτηνοτροφία από τις πλημμύρες, την ξηρασία, τις δασικές πυρκαγιές και τις κατολισθήσεις, από όσα θα προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, αναφέρει το προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη της εβδομάδας.

Η έκθεση περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες της αύξησης των μέσων θερμοκρασιών. Η Μεσόγειος θα ψηθεί, οι παγετώνες των Αλπεων θα λιώσουν όπως, εξάλλου, και τα χιόνια στην Σκανδιναβία, ενώ οι παράκτιες ζώνες και πεδιάδες θα καλυφθούν από νερά.

Η επερχόμενη καταστροφή θα είναι τόσο μεγάλη, συνεχίζει η έκθεση, ώστε θα πρέπει να μελετηθεί η μετακίνηση των λιμένων, της βιομηχανίας, των πόλεων και των χωριών από τις παράκτιες περιοχές.

Και δεν πρόκειται για κινδυνολογικό σενάριο αφού διαρκώς πληθαίνουν οι αποδείξεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν στις αρχές του έτους να περιορίσουν την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% των επιπέδων του 1990 μέχρι το 2020.

Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν «Προσαρμοζόμενοι στην Κλιματολογική Αλλαγή – Εναλλακτικές Δυνατότητες Δράσης της Ε.Ε.» προειδοποιεί ότι αν δεν γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός, τα ευρωπαϊκά κράτη θα αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεις οι οποίες θα αποδεικνύονται όλο και πιο δαπανηρές και θα απειλήσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συστήματα αλλά και την ασφάλεια της Ε.Ε.

Επίσης, σημειώνεται πως είναι δυνατό τα μέτρα που θα ληφθούν να έχουν περιορισμένο κόστος.

Κάποια από τα προτεινόμενα «ήπια» μέτρα είναι η εξοικονόμηση του νερού, οι μεταβολές στην εναλλαγή των καλλιεργειών και η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων όπου αυτό απαιτείται. Αυτά τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν τόσο ώστε να μην καταστεί αναγκαία η λήψη άλλων, σκληρότερων, όπως παραδείγματος χάρη η μεταφορά ολόκληρων πόλεων και χωριών και η οικοδόμηση νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Η κλιματολογική μεταβολή μπορεί να αποβεί ευεργετική για κάποιες περιοχές, μεταβάλλοντας τις σε θέρετρα. Αυτό, επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι θετική.

Η έκθεση, εξάλλου, εντοπίζει τα κοινωνικά προβλήματα όσο και τα προβλήματα υγείας, ενώ σκληρά θα πληγεί και η γεωργία.

Τέλος, η έκθεση καταλήγει ότι η μεταβολή του κλίματος είναι ένα πρόβλημα που θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη. Περισσότερο οδυνηρό θα είναι το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ασία, ενώ ίσως να δημιουργηθεί μεταναστευτικό κίνημα εκατομμυρίων δυστυχισμένων που θα προσπαθούν να γλιτώσουν από τη μανία της Φύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή