Press TV: το νέο κανάλι του Ιράν στον αέρα στις 2 Ιουλίου

Press TV: το νέο κανάλι του Ιράν στον αέρα στις 2 Ιουλίου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Αν οι σχέσεις μιας χώρας με τη Δύση είναι τεταμένες, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσει τα μηνύματά της; Να ιδρύσει ένα δορυφορικό κανάλι, βεβαίως αγγλόφωνο, το οποίο θα απευθύνεται -εκτός των άλλων ή μήπως κυρίως;- στους πολίτες της Δύσης. Στις 2 Ιουλίου θα εκπέμψει για πρώτη φορά πρόγραμμα το νέο δορυφορικό κανάλι του Ιράν με την ονομασία Press ΤV.

Το πρόγραμμα του νέου καναλιού μάλλον ακολουθεί την πεπατημένη και θα περιλαμβάνει δελτίο ειδήσεων ανά μισή ώρα, τόκ σόου και ντοκιμαντέρ γνώριμα στους θεατές καναλιών όπως το BBC World και το CNN. «Θέλουμε να σπάσουμε τη λαβή των δυτικών σταθμών στα παγκόσμια ΜΜΕ», είπε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο Μοχάμεντ Σαραφράζ επικεφαλής διεθνών ειδήσεων του IRIB, δηλαδή της αντίστοιχης ΕΡΤ του Ιράν. Ο κύριος στόχος μας, προσέθεσε, είναι να παρουσιάσουμε μια «εναλλακτική ματιά» όσον αφορά τις διεθνείς ειδήσεις. «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η προκατάληψη των Δυτικών χώρισε τα μίντια σε δύο στρατόπεδα: όσα υποστηρίζουν την πολιτική τους είναι η μια ομάδα και τα υπόλοιπα θεωρούνται υποστηρικτές ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα. Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει μια διαφορετική άποψη».

400 δημοσιογράφοι

Περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί και Βρετανοί, εργάζονται για το Press TV το οποίο θα έχει 26 ανταποκριτές σε μέρη όπως η Ιερουσαλήμ, η Γάζα και η Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, αλλά και η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, η Βηρυτός και η Δαμασκός. «Είναι ένα κρατικό κανάλι, αλλά δεν διοικείται από την κρατική μηχανή. Εχει τους δικούς του κανόνες», λέει ο Νάντερ Ραντ, επικεφαλής προγράμματος του Press TV. Πάντως το νέο κανάλι δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του Ιράν στη δορυφορική τηλεόραση, καθώς ήδη εκπέμπουν το αραβόφωνο Al Alam και το Jam e Jam στα περσικά. Ομως, ο ανταγωνισμός που θα αντιμετωπίσει το αγγλόφωνο Press TV θα είναι ισχυρός. Εκτός από το BBC World και το CNN, πρόσφατα το al Jazeera, το οποίο στην αραβόφωνη έκδοσή του γνωρίζει τεράστια απήχηση, εξέπεμψε το al Jazeera Interational στα αγγλικά.

Το 2005 η Ρωσία δημιούργησε το κανάλι Russia Today και λίγο αργότερα ακολούθησε η γαλλική «ματιά» με το France 24.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή