Γαλλικό «όχι» στην Αγκυρα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ατυχέστατες χαρακτηρίσθηκαν χθες από φιλοευρωπαίους αναλυτές και διπλωματικές πηγές στην Τουρκία οι δηλώσεις του Γάλλου υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ζαν-Πιερ Ζουγιέ. Στην ερώτηση γιατί η Γαλλία, καίτοι δεν επιθυμεί την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, συναίνεσε στο άνοιγμα δύο ακόμη κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ζουγιέ επιβεβαίωσε πως η χώρα του δεν έχει αλλάξει στάση και παραμένει αντίθετη σε μια τουρκική ένταξη. Κατά τον Ζουγιέ, είναι σαφές πως η Τουρκία δεν προορίζεται για πλήρες μέλος της Ε.Ε. «Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη» είπε.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε πως η Γαλλία προτίθεται να βοηθήσει την Τουρκία να εκσυγχρονισθεί, ενώ επισήμανε: «Δεν θα θέλαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στην Τουρκία ούτε να την αναστατώσουμε, σε μια περίοδο γενικών εκλογών, όπου καλείται να εκλέξει τους νέους της αντιπροσώπους». Κατά τον Ζουγιέ, η Γαλλία δεν επιθυμεί, παρά την όποια αντίθεσή της, να διεγείρει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Τόνισε πως υπήρξε γενική συμφωνία για το άνοιγμα των δύο κεφαλαίων, τα οποία χαρακτήρισε τεχνικής φύσεως. Παράλληλα, δεν απέκλεισε να ανοίξουν συνομιλίες, τις ερχόμενες εβδομάδες, και σε άλλα, επίσης τεχνικής φύσεως, κεφάλαια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ουσιαστική συζήτηση για την τουρκική υποψηφιότητα δεν έχει αρχίσει ακόμη. Πρόσθεσε πως πέραν της τουρκικής υποψηφιότητας «πρέπει να ξεκινήσουμε μια συζήτηση στα τέλη του έτους αναφορικά με τα όρια της Ε.Ε., αλλά και τη φύση που θέλουμε να της αποδώσουμε». Ο Ζουγιέ ζήτησε την ίδρυση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης.

Εκνευρισμός

Οι δηλώσεις εκνεύρισαν τους φιλοευρωπαίους Τούρκους αναλυτές. Μιλούν για πολιτική ανοησία και ισχυρίζονται ότι τη δεδομένη στιγμή οι δηλώσεις «τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια» των κυβερνητικών στελεχών, που με συνεχείς επικλήσεις του ευρωπαϊκού οράματος σπρώχνουν στην κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης του πολιτικού και οικονομικού βίου. Γενική είναι η ανησυχία, τονίζουν, ότι θα ενισχυθούν στις εκλογές οι εθνικιστικοί κύκλοι και θα αποδυναμωθούν οι φιλελεύθεροι και οι ευρωπαϊστές. Πράγματι, η ικανοποίηση χθες βράδυ ήταν αισθητή στον χώρο των εθνικιστών, που ισχυρίζονταν πως ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι κλειστός και η χώρα πρέπει να αναζητήσει νέους περιφερειακούς συμμάχους. «Πέφτουν οι μάσκες της υποκρισίας των Ευρωπαίων» τόνισε ακροδεξιός παρατηρητής.

Κατά τον Σερχάτ Γκιουβέντς, επίκουρο καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί, η όποια αναβολή της «σοβαρής συζήτησης» για την τουρκική υποψηφιότητα δεν σχετίζεται με τις τουρκικές εκλογές. «Οι Γάλλοι δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του παγώματος της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Κανείς Ευρωπαίος δεν θέλει να δει την Τουρκία να απομακρύνεται από το δυτικό στρατόπεδο» τονίζει. «Η αναβολή της συζήτησης σκοπεύει να δώσει χρόνο στη Γαλλία να εφεύρει εναλλακτική της πλήρους ένταξης λύση. Προς το παρόν ικανοποιητική για την Τουρκία εναλλακτική δεν υπάρχει», δήλωσε. Η όλη συζήτηση για την τουρκική ένταξη στην Ευρώπη δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, πιστεύει ο πανεπιστημιακός. «Η στάση των Ευρωπαίων έναντι της τουρκικής ένταξης καθορίζεται από το εάν βλέπουν την Ενωμένη Ευρώπη υπό το πρίσμα μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας ή εάν τη θεωρούν μία Ευρώπη υπερεθνικών αξιών και κανόνων», καταλήγει.

Ζητεί οδηγίες

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μπουγιούκανιτ επανέλαβε χθες σε συνέντευξη Τύπου το αίτημά του έναντι των πολιτικών αρχών για αυξημένες αρμοδιότητες και για κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τυχόν επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ. Κάλεσε την κυβέρνηση να καθορίσει τον πολιτικό στόχο που θα επιδιώξει η όποια επέμβαση. Ως παράδειγμα έφερε την επιταγή της πολιτικής ηγεσίας στις ένοπλες δυνάμεις το 1974 να εισβάλουν στην Κύπρο και να καταλάβουν την έκταση που αντιστοιχεί στα σημερινά κατεχόμενα εδάφη. Ισχυριζόμενος ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα ωφελούσε την Τουρκία, δήλωσε ωστόσο: «Δεν μπορούμε να πούμε πως θα διαλύσουμε το ΡΚΚ, αλλά θα του καταφέρουμε μεγάλο πλήγμα». Πρόσθεσε πως προτεραιότητα είναι ο αφανισμός των συνεργατών που παρέχουν τροφή και στέγη στους μαχητές του ΡΚΚ, ενώ μίλησε για εξωτερικές δυνάμεις που συντηρούν την οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή