Γαλλικό «non» σε ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση

Γαλλικό «non» σε ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού κοπάσει ο θόρυβος για την απόφαση της Γαλλίας να εμποδίσει το άνοιγμα ενός σημαντικού κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν Πιερ Ζουγέ, υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση της χώρας του ότι «η Τουρκία δεν προορίζεται να μπει στην Ενωση». Οι δηλώσεις Ζουγέ προκάλεσαν απογοήτευση στην κυβέρνηση Ερντογάν. Πολιτικοί σχολιαστές στην Αγκυρα εκτιμούσαν ότι παρόμοιες τοποθετήσεις κινδυνεύουν να ενισχύσουν εθνικιστικές, αντιευρωπαϊκές τάσεις, στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου. Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του κ. Ζουγέ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συστήσει ομάδα εργασίας για να καθορίσει τα τελικά σύνορά της.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μπουγιούκανιτ επανήλθε στις απειλές εισβολής στο βόρειο Ιράκ κατόπιν εξουσιοδότησης της πολιτικής ηγεσίας, φέρνοντας ως «θετικό» παράδειγμα την εισβολή του… 1974 στην Κύπρο!

Εναντίον της εισβολής «σημαντικών χερσαίων δυνάμεων» στο βόρειο Ιράκ τάχθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κ. Παπούλιας για γενοκτονία

Να αναγνωρίσει την ευθύνη της για τη γενοκτονία του αρμενικού και ποντιακού στοιχείου κάλεσε την Τουρκία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, από το Ερεβάν της Αρμενίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή