Φονική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Φονική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη σύνοδο κορυφής του Σαρμ Ελ Σεΐχ για την ενίσχυση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επιδρομή των τελευταίων μηνών στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση της Χαμάς.

Δώδεκα νεκροί, 30 τραυματίες

Δώδεκα, τουλάχιστον, Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από τριάντα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής εφόδου των Ισραηλινών στο προάστιο Σουζάιγια της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς.

Πηγές προσκείμενες στα νοσοκομεία της περιοχής έκαναν λόγο για αμάχους μεταξύ των νεκρών, ενώ η Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσε ότι ηγετικό της στέλεχος σκοτώθηκε όταν ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε αυτοκινητοπομπή ενόπλων της οργάνωσης. Αυτόπτες μάρτυρες, επίσης, υποστήριζαν ότι δύο παιδιά έπεσαν νεκρά από τα πυρά των Ισραηλινών στα περίχωρα της Γάζας. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος της επιχείρησης, στην οποία έλαβαν μέρος δεκάδες άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα, ήταν η εξουδετέρωση «τρομοκρατικών απειλών» στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή και ενώ η Χαμάς χαρακτήρισε την αιματηρή επιδρομή «μέρος συνωμοτικού σχεδίου των Ισραηλινών και του Μαχμούντ Αμπάς» για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης υπό τον Ισμαήλ Χανίγια, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξέδωσε διάταγμα με το οποίο κηρύσσει παράνομες όλες τις ένοπλες οργανώσεις στη Δυτική Οχθη. «Η κυβέρνηση οφείλει να επιβάλει νόμους για την απαγόρευση της οπλοκατοχής», αναφέρεται στο διάταγμα.

Στενοί συνεργάτες του κ. Αμπάς, ο οποίος αναχώρησε χθες για το Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμιζαν χθες ότι το διάταγμα επιβάλλει τον αφοπλισμό όλων των ένοπλων οργανώσεων, ανεξαρτήτως αν πρόσκεινται στη Φατάχ ή τη Χαμάς. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε χθες σαφές ότι το Κρεμλίνο διαφωνεί με την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» όσον αφορά το Παλαιστινιακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή