Αποχρωσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή φύλου

Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η υπόθεση «της» Μισέλ Κόσιλεκ (πρώην Ρόμπερτ), η οποία παρότι δολοφόνος που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης επειδή σκότωσε τη σύζυγό «της», επιθυμεί, τώρα να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων. Το Σωφρονιστικό Ιδρυμα της Μασαχουσέτης αντιστέκεται με σθένος στον δικαστικό αγώνα της Μισέλ, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που εγχειριστεί θα δημιουργηθεί επικίνδυνο προηγούμενο -δεδομένης της επιθυμίας και άλλων φυλακισμένων να αλλάξουν φύλο. Επιπλέον, μια γυναικεία παρουσία στις ανδρικές φυλακές θα ήταν ο «απόλυτος εφιάλτης για την ασφάλεια» και θα καθιστούσε τον Κόσιλεκ στόχο σεξουαλικά πεινασμένων συγκρατούμενών του. Ο πρώην Ρόμπερτ, 58 ετών σήμερα, καταδικάστηκε το 1990 για το φόνο της γυναίκας του, την οποία όπως εξηγεί, σκότωσε εν βρασμώ ψυχής αφού του έριξε βραστό τσάι στα γεννητικά του όργανα. Το 2002 αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Κόσιλεκ -ο οποίος είχε ήδη καταθέσει δύο μηνύσεις κατά του Σωφρονιστικού Ιδρύματος- έχει δικαίωμα να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία, καθώς πάσχει από αδυναμία ταυτοποίησης φύλου. Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν έφθασε στο σημείο να εγκρίνει την εγχείρηση και το 2005 κατατέθηκε νέα μήνυση. Ρεπουμπλικανοί βουλευτές τώρα καταγγέλλουν ότι είναι αδιανόητο να ασχολούνται οι δικαστικές αρχές με μια υπόθεση σαν αυτή, τη στιγμή που οι νομοταγείς πολίτες αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα τέτοιου είδους επεμβάσεις. Ηδη το Σωφρονιστικό Ιδρυμα και ο αρμόδιος φορέας υγείας έχουν δαπανήσει 52.000 δολάρια για τις απαιτούμενες έρευνες και καταθέσεις, ενώ η ίδια η επέμβαση θα στοιχίσει άλλα 20.000 δολάρια…

Εφηβοι και αλκοόλ

Ενθαρρυντικά κρίνονται τα τελευταία στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ στη Βρετανία, αν και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, με θύματα κυρίως εφήβους, ηλικίας 14 έως 17 ετών. Ο αριθμός των Βρετανών εφήβων που καταναλώνουν, ανεξέλεγκτοι, αλκοολούχα ποτά έχει μεν μειωθεί, αλλά όσοι συνεχίζουν να υποκύπτουν στον πειρασμό πίνουν περισσότερο και γίνονται όλο και πιο βίαιοι, συμπέρανε το ινστιτούτο ερευνών, TSI. Οι σχετικές στατιστικές πριν από ένα χρόνο ήταν σίγουρα πιο θλιβερές, καταγράφοντας ημερησίως 20 εισαγωγές εφήβων στο νοσοκομείο ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σήμερα, το ποσοστό των εφήβων που καταναλώνει αλκοόλ μια φορά την εβδομάδα είναι μειωμένο από το 50% στο 44%, ενώ το ποσοστό όσων κυκλοφορούν μ’ ένα μπουκάλι στην τσέπη έχει πέσει από το 40% στο 28%. Η κατανάλωση αλκοόλ ωστόσο παραμένει «η κύρια αιτία εισαγωγής παιδιών στο νοσοκομείο τις νυχτερινές ώρες και αποτελεί τεράστιο βάρος για τις υγειονομικές υπηρεσίες», σύμφωνα με επισήμανση του υπουργείου Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή