Η νέα μάχη του Κοσόβου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Την επέτειο της ιστορικής μάχης του Κοσσυφοπεδίου, το 1389, επέλεξε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα γα να διαμηνύσει ότι μια νέα σερβοαμερικανική μάχη διεξάγεται σήμερα με στόχο τη διαφιλονικούμενη σερβική επαρχία. Σε δήλωσή του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Πολίτικα», ο Κοστούνιτσα περιέγραψε τη διαπάλη για το Κοσσυφοπεδίου ως μάχη μεταξύ της πολιτικής των όπλων των ΗΠΑ και της πολιτικής της δικαιοσύνης της Σερβίας.

Η επαρχία του Κοσσυφοπεδίου βρέθηκε για μια ακόμη ημέρα στο προσκήνιο, καθώς οι Σέρβοι μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις και πορείες τιμούν την 618η επέτειο της μάχης του 14ου αιώνα μεταξύ του χριστιανικού στρατού, υπό το Σέρβο πρίγκιπα Λαζάρ και των Οθωμανών, οι οποίοι αναδείχθηκαν νικητές. Εκτοτε, η συγκεκριμένη μάχη έχει αναδειχθεί σε σύμβολο αντίστασης των Σέρβων και δέσμευσής τους να μην εγκαταλείψουν ποτέ το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θεωρούν λίκνο του κράτους και της θρησκείας τους.

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Σερβίας, Πατριάρχης Παύλος, σε μήνυμά του ανέφερε χθες ότι «μαύρα σύννεφα σκεπάζουν το Κοσσυφοπέδιο αλλά η περιοχή θα παραμείνει το κέντρο της εθνικής και θρησκευτικής ιστορίας μας». Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρωθυπουργός Β. Κοστούνιτσα πρότεινε να διακόψει η Σερβία τις σχέσεις της με όσες χώρες αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο. Και πρόσθεσε ότι «έχει σημασία να συσφίγξουμε τις σχέσεις μας με τη Μόσχα».

«Το ερώτημα είναι», είπε ο Κοστούνιτσα «κατά πόσον η δύναμη θα υπερισχύσει της δικαιοσύνης στη νέα μάχη για το Κοσσυφοπέδιο». Κατέληξε δε, λέγοντας: «Δεν υπάρχει δύναμη που θα μπορούσε να αλλάξει το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο ήταν πάντοτε και θα συνεχίσει για πάντα να αποτελεί τμήμα της Σερβίας».

Εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν χθες στο σημείο, όπου διεξήχθη η ιστορική μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, σε συνεργασία με ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, και τη διεθνή αστυνομία περιφρουρούσαν τη συγκέντρωση στο Γκαζιμεστάν, (τόπο διεξαγωγής της μάχης του Κοσσυφοπεδίου) βορειοδυτικά της Πρίστινα. Στην ίδια περιοχή, ο Μιλόσεβιτς είχε εκφωνήσει το 1989 την εκρηκτική ομιλία του για τα 600 χρόνια από τη μάχη, μια ομιλία η οποία έμελλε να εξελιχθεί ως η απαρχή της αντίστροφης πορείας του Κοσσυφοπεδίου για την ανεξαρτησία.

Στη μεγάλη συγκέντρωση στο Γκαζιμεστάν δεν υπήρξαν δυσάρεστα συμβάντα, παρότι διάχυτος ήταν ο φόβος για εξτρεμιστικές πράξεις. Στην πρωινή λειτουργία χωροστάτησαν Ορθόδοξοι ιερείς, ενώ στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο Σλ. Σάμαρντιτς και ο υπουργός Θρησκευμάτων Ρ. Ναούμοβ. Παρών ήταν επίσης ο Αλέξανδρος Καραγιόργεβιτς, γιος του πρώην μονάρχη της Σερβίας. Υπήρξαν πληροφορίες ότι ομάδα Σέρβων εθνικιστών, οι οποίοι έχουν σχηματίσει κίνημα για την προστασία του Κοσσυφοπεδίου θα επιχειρούσε να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή