ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Ο Τσάβες στη Μόσχα για όπλα και ενέργεια

ΜΟΣΧΑ. Εφτασε χθες στη ρωσική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κ. Ούγκο Τσάβες με στόχο να συζητήσει ενδεχόμενες αγορές όπλων και τις γενικότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο κ. Τσάβες πριν συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «επιβολή τυραννίας» και δήλωσε ότι μια «επανάσταση» εξελίσσεται κατά των ΗΠΑ. Πριν από την άφιξή του στη Μόσχα ο κ. Τσάβες είχε δηλώσει ότι το θέμα της αγοράς όπλων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του. Πέρυσι η Βενεζουέλα αγόρασε επιθετικά ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη και τυφέκια αξίας 2,2 δισ. ευρώ από τη Ρωσία. Ο κ. Τσάβες μετά τη Μόσχα θα επισκεφθεί και τη Λευκορωσία, όπου ελπίζει να ολοκληρώσει την αγορά αντιαεροπορικού συστήματος με βεληνεκές 200-300 χλμ. Στο θέμα της ενέργειας οι κ. Τσάβες και Πούτιν συζήτησαν το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Βενεζουέλα με την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚ ΚΙΝΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΟ ΓΙΑ ΦΟΝΟΥΣ

Προτίμησε την αυτοκτονία

ΠΕΚΙΝΟ. Την αυτοκτονία προτίμησε αντί της σύλληψής του, τοπικό στέλεχος του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όταν διαπίστωσε ότι είχε περικυκλωθεί από την αστυνομία, η οποία τον καταζητούσε για τη δολοφονία τεσσάρων πολιτικών αντιπάλων του. Ο Νινγκ Γιονγκφρένγκ είχε χάσει στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου στην πόλη Λανγκφάνγκ, 50 χλμ. ανατολικά του Πεκίνου, καθώς είχε κατηγορηθεί από τους συμπολίτες του για διαφθορά και παράνομη αποθήκευση όπλων στο σπίτι του. Το προηγούμενο Σάββατο σκότωσε τέσσερις πολιτικούς αντιπάλους του και διέφυγε, με αποτέλεσμα η αστυνομία να ξεκινήσει γιγάντια επιχείρηση καταδίωξης και σύλληψής του.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Επιθεωρητές στη Βόρεια Κορέα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, (ΙΑΕΑ), επισκέφθηκαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γιονγκμπιόν της Βορείου Κορέας, για πρώτη φορά μετά το 2002. Με βάση συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου, η Πιονγιάνγκ δέχτηκε να κλείσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, για τον οποίο διατείνεται ότι παράγει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, σε αντάλλαγμα οικονομικά και πολιτικά οφέλη από τη Δύση.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ BULAVA ΑΠΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Πυραυλική δοκιμή από Ρωσία

ΜΟΣΧΑ. Νέα δοκιμή πυραύλου πραγματοποίησε, χθες, η Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ναυτικού, Ιγκόρ Ντιγκάλο, που ήλθε να προσθέσει ένα ακόμη λόγο για περαιτέρω φραστικές μάχες με τις ΗΠΑ για το θέμα των εξοπλισμών και της αντιπυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η δοκιμή του εξελιγμένου διηπειρωτικού πυραύλου Bulava, επέτυχε και «όλα τα στάδια της εκτόξευσης ήταν τέλεια». Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το πυρηνικό υποβρύχιο, Ντιμίτρι Ντονσκόι.

ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

Εξάπλωση μαχών στον Λίβανο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση των συγκρούσεων μεταξύ του λιβανικού στρατού και ισλαμιστών ενόπλων. Χθες, άνδρες των ειδικών δυνάμεων του λιβανικού στρατού συγκρούστηκαν με ομάδα ενόπλων στα περίχωρα της πόλης Κιαλαμούν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι ισλαμιστές, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί. Κυβερνητικές πηγές, επίσης, υποστήριζαν ότι οι ξένοι μαχητές σχετίζονται άμεσα με τη Φατάχ Αλ Ισλάμ και τις πρόσφατες ταραχές στη Ναχρ Αλ Μπάρεντ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΚΕΡΜΠΙ

Δικαίωμα έφεσης σε Λίβυο

ΓΛΑΣΚΩΒΗ. Το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία καταδικάστηκε για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της PAN AM που κατέπεσε το 1988 στο Λόκερμπι της Σκωτίας, δίνει στον Λίβυο Αμπντέλ Μπασέμ Μεγκράχι, η δικαιοσύνη της Σκωτίας. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της επιτροπής εφέσεων στην περίπτωση του Μεγκράχι ενδεχομένως υπήρξε κακοδικία και θα πρέπει να δοθεί στον κατηγορούμενο το δικαίωμα άσκησης έφεσης προκειμένου να εξεταστούν νέα στοιχεία. Το εφετείο του Εδιμβούργου θα εξετάσει την έκθεση της επιτροπής εφέσεων και θα αποφασίσει για το μέλλον της υπόθεσης.

Ο ΦΟΥΤΖΙΜΟΡΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Από το Περού στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ. Ο πρώην πρόεδρος του Περού κ. Αλμπέρτο Φουτζιμόρι ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στην Ιαπωνία. Ο κ. Φουτζιμόρι που διατηρεί την ιαπωνική και περουβιανή υπηκοότητα θα είναι υποψήφιος με μικρό κόμμα στις σημερινές εκλογές για την ιαπωνική Ανω Βουλή. Επικριτές του Φουτζιμόρι θεωρούν την κίνηση προσπάθεια του πρώην προέδρου να αποφύγει την έκδοσή του στο Περού όπου κατηγορείται για διαφθορά.

ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Βακτήρια επί παραγγελία

ΠΑΡΙΣΙ. Ενα βήμα προς τη δημιουργία συνθετικής ζωής έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, μεταφέροντας γενετικό υλικό από ένα βακτήριο σε ένα άλλο, με αποτέλεσμα να μεταβάλλουν το δεύτερο μικρόβιο σε αντίγραφο του πρώτου. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την πρωτοποριακή τεχνική για να κατασκευάσουν «βακτήρια επί παραγγελία» τα οποία θα μπορούν να ολοκληρώσουν πλήθος λειτουργιών μεταξύ των οποίων η παραγωγή τεχνητών καυσίμων ή ο καθαρισμός περιοχών από τοξικά απόβλητα, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Science. Η ομάδα του προγράμματος ανθρωπίνου γονιδιώματος Κρεγκ Βέντερ, που σήμερα διευθύνει το δικό του Ινστιτούτο στο Μέριλαντ λέει ότι μελλοντικά θα είναι δυνατή η κατασκευή εξ ολοκλήρου τεχνητών κυττάρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή