Δριμεία επίθεση Γκιουλ κατά Συνταγματικού Δικαστηρίου

Δριμεία επίθεση Γκιουλ κατά Συνταγματικού Δικαστηρίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε μετωπική ρήξη με το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας φαίνεται ότι προχωρεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές της 22ας Ιουλίου, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του νομικού και δικαστικού συστήματος της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο κ. Γκιουλ επετέθη εναντίον του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το οποίο είπε ότι θα σύρει τη χώρα στο χάος. Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο εμπόδισε την υποψηφιότητα του μετριοπαθούς ισλαμιστή Γκιουλ για την προεδρία της Τουρκίας την περασμένη άνοιξη. «Το δικαστήριο έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν Γερουσία, όμως η Εθνοσυνέλευση είναι ο θεσμός εντός του οποίου πρέπει να ασκείται η πολιτική», τόνισε. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Υeni Safak, το ΑΚΡ θα κερδίσει στις επικείμενες εκλογές αποσπώντας το 40% των ψήφων.

«Θα επέμβουμε…»

Ο Γκιουλ αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας στο Ιράκ. «Αν το Ιράκ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως δύναμη κατοχής, δεν μπορούν να σταματήσουν την απειλή των Κούρδων του PKK, τότε θα λάβουμε την απόφαση να προχωρήσουμε», δήλωσε σε άλλη συνέντευξή του, στην τουρκική εφημερίδα Radikal. Πρόσθεσε επίσης ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν επεξεργαστεί τα σχέδια εισβολής στο βόρειο Ιράκ μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Τα σχέδια αυτά είναι σε γνώση της τουρκικής κυβέρνησης η οποία τα εγκρίνει, υπογράμμισε, διαψεύδοντας ότι υπάρχει σύγκρουση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησής του και του τουρκικού κατεστημένου για το Κουρδικό.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ερωτηθείς αν η τουρκική κυβέρνηση ζητήσει από την Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει την εισβολή τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ πριν από τις εκλογές της 22ας Ιουλίου στην Τουρκία, απάντησε: «Ισως, τίποτε δεν αποκλείεται». Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει διακόψει τις εργασίες της ενόψει των εκλογών της 22ας Ιουλίου και θα πρέπει να συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να προχωρήσει σε ψηφοφορία, για να αποφανθεί αν συναινεί με την εισβολή στο βόρειο Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του, ζήτησε από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να ορίσει το πλαίσιο για την εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

Η Αγκυρα έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα εισβάλει στο βόρειο Ιράκ για να καταστείλει τους Κούρδους του PKK, οι οποίοι χρησιμοποιούν την περιοχή για να επιτίθενται κατά στόχων στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή