Σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στη Βαγδάτη

Σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στη Βαγδάτη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από αυτοσχέδια βόμβα στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός στρατός, ενώ οι απώλειες των Αμερικανών αυτόν το μήνα πλησιάζουν τις 100.

Η επίθεση της Πέμπτης, στην οποία τραυματίστηκαν και επτά στρατιώτες, σημειώθηκε σε γειτονιά της νότιας Βαγδάτης. Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν ελαφρά όπλα και αντιαρματικές ρουκέτες. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η βόμβα που χτύπησε την αμερικανική περίπολο την Πέμπτη ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να καταστρέψει ένα άρμα μάχης όπως το Αμπραμς.

Οι απώλειες του αμερικανικού στρατού τον Ιούνιο είναι χαμηλότερες από αυτές του Μαΐου, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 126 Αμερικανοί στρατιώτες. Και πάλι όμως είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας που οι αμερικανικές απώλειες υπερβαίνουν τις 100, καθώς και τον Απρίλιο είχαν σκοτωθεί 104 στρατιώτες. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε υπομονή μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα της νέας (αποστολή ενισχύσεων) στρατηγικής που ακολουθεί στο Ιράκ, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών που το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν. Πλέον πρόσφατο κρούσμα ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ, από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της πολιτικής Μπους στο Ιράκ, που δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η αποστολή ενισχύσεων στο Ιράκ απλώς καθυστερεί την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής. Είναι προτιμότερο να επεξεργαστούμε σήμερα το εναλλακτικό σχέδιο, είπε ο γερουσιαστής Λούγκαρ: τακτική αποχώρηση των στρατευμάτων και ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας.

Εκκληση στον Μίλιμπαντ

Στο χθεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας The Guardian, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας καλείται να διαβάσει απλώς τον λόγο του Λούγκαρ για να επιτύχει την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. «Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ο κ. Μίλιμπαντ είναι να σταματήσει να υποκρίνεται ότι η ακολουθούμενη πολιτική λειτουργεί. Πρέπει να ακολουθήσει το ένστικτό του στο θέμα του Ιράκ και του Ισραήλ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει στο New Statesman ότι κατά την άποψή του η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο δεν το κατέστησε ασφαλέστερο, ούτε υπηρέτησε τον δεδηλωμένο στόχο της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή