Ενα τζαμί διχάζει την Κολωνία

Ενα τζαμί διχάζει την Κολωνία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Στην πόλη του μεγαλύτερο γοτθικού, καθεδρικού ναού της Γερμανίας και δώδεκα άλλων ρωμανικών εκκλησιών, η προσθήκη δύο λεπτών μιναρέδων λίγο θα άλλαζε τον χαρακτήρα του μεγάλου, αστικού κέντρου. Ωστόσο τα σχέδια για ένα νέο τζαμί έχουν διχάσει αυτήν την πόλη με τη μακρά ιστορία. Η μουσουλμανική -κατά κύριο λόγο τουρκική- κοινότητα ζητά από τις αρχές να εγκρίνουν την κατασκευή τζαμιού -προβλέπεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας- σε μια από τις εργατικές συνοικίες της πόλης. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ακροδεξιά παράταξη διεξάγει εκστρατεία εναντίον του σχεδίου, με την υποστήριξη αυστριακών και βελγικών ρευμάτων παρόμοιου ιδεολογικού προσανατολισμού.

Η πρόταση έχει προκαλέσει και την αντίδραση του Ραλφ Τζιορντάνο, σεβαστού Γερμανοεβραίου συγγραφέα, ο οποίος βλέπει το τζαμί ως «έκφραση σταδιακού εξισλαμισμού της χώρας», προσθέτοντας ότι δεν θέλει να δει γυναίκες με καλυμμένα πρόσωπα στην πόλη.

Οι δηλώσεις του Τζιορντάνο έχουν επισύρει κριτική πολλών -συμπεριλαμβανομένων Εβραίων- ενώ έχει δεχτεί και απειλές θανάτου.

Τα αμφιλεγόμενα σχόλια του Τζιορντάνο έχουν αναδείξει την τοπική διαμάχη σε εθνική συζήτηση γύρω από το θέμα της συμφιλίωσης της κοσμικής, γερμανικής κοινωνίας με τα θρησκευτικά πιστεύω της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σε μια εποχή που η Τουρκία αντιμετωπίζει κρίσιμα διλήμματα για τον ρόλο του Ισλάμ στη δημόσια ζωή, οι Γερμανοί αναρωτιούνται κατά πόσο η τουρκική μειονότητα μπορεί να συμφιλιώσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της με τον γερμανικό πλουραλισμό και σεβασμό για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Κατά τον δήμαρχο της πόλης Φριτζ Σράμα «είναι αυτονόητο πως οι μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν τόπο λατρείας, αλλά ενοχλούμαι όταν κάποιοι από αυτούς ζουν στη χώρα 35 χρόνια και δεν μιλούν μια λέξη γερμανικά». Ο Ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος Μέισνερ, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη: «Το τζαμί δεν με φοβίζει, αλλά με ανησυχεί». Ο ιμάμης Μπεκίρ Αλμπόγκα -ο οποίος μιλάει άπταιστα γερμανικά- προσβάλλεται από τις θέσεις αυτές. Ως αντιπρόσωπος της τουρκικής-ισλαμικής ένωσης θρησκευτικών ζητημάτων, δήλωσε: «Οι χριστιανοί έχουν τις εκκλησίες τους και οι Εβραίοι τις συναγωγές τους. Αλλά οι 120.000 μουσουλμάνοι της πόλης δεν έχουν σύμβολο της πίστης τους. Η επίτευξη του σκοπού τους θα ήταν σημαντικότατη νίκη για την ανεξιθρησκεία», προσθέτοντας ότι με δεδομένη τη σκοτεινή ιστορία της Γερμανίας, «καλά θα κάνουν οι Γερμανοί πολιτικοί να προσέχουν τι λένε».

Η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να υποστηρίζει το τζαμί. Ομως η ακροδεξιά Pro Cologne αντιστέκεται. Στις 16 Ιουνίου, 200 μέλη της, με την υποστήριξη Αυστριακών και Φλαμανδών ομολόγων τους, οργάνωσαν διαδήλωση για να αντιτεθούν στο τζαμί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή