Κι άλλος Ρεπουμπλικανός ζητεί αλλαγή πολιτικής για το Ιράκ

Κι άλλος Ρεπουμπλικανός ζητεί αλλαγή πολιτικής για το Ιράκ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενας ακόμη σημαντικός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής έλαβε χθες αποστάσεις από την πολιτική του προέδρου κ. Μπους στο θέμα του Ιράκ, λέγοντας ότι επιθυμεί τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την επιστροφή των στρατευμάτων.

Ο γερουσιαστής Πιτ Ντομένιτσι έχει εκλεγεί έξι φορές στη Γερουσία και μέχρι σήμερα αποτελούσε σταθερό στήριγμα του προέδρου στο θέμα του Ιράκ. Ομως όπως οι γερουσιαστές Ρίτσαρντ Λούγκαρ και Τζορτζ Βοΐνιβιτς την περασμένη εβδομάδα, έτσι και ο Ντομένιτσι, που του χρόνου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της αλλαγής στρατηγικής στο Ιράκ. «Δεν υποστηρίζω την άμεση αποχώρηση από το Ιράκ ή τον περιορισμό της χρηματοδότησης για τα στρατεύματα», δήλωσε ο κ. Ντομένιτσι. Ομως υποστηρίζω μια νέα στρατηγική που θα οδηγήσει τα στρατεύματά μας έξω από τις μάχες και στο δρόμο για το σπίτι».

Ο Ντομένιτσι που στη διάρκεια της 4ης Ιουλίου συνομίλησε με πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους του στο Νέο Μεξικό εκτίμησε ότι η κατάσταση στο Ιράκ χειροτερεύει. Σήμερα πλέον λέει ότι υποστηρίζει το νομοσχέδιο που υιοθετεί πολλές από τις προτάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής Μπέικερ-Χάμιλτον. «Εχω μελετήσει προσεκτικά την κατάσταση στο Ιράκ και νομίζω ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζητάμε από τα στρατεύματά μας να κάνουν θυσίες επ’ άπειρον, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα σημάδι προόδου».

«Να ψηφίσουν με σωστό τρόπο»

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεων Ντομένιτσι. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου κ. Τόνι Φράτο άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους ήδη σκέφτεται την αλλαγή στρατηγικής. «Δεν είναι μυστικό ότι διεξάγονται συζητήσεις για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής ενισχύσεων. Θα συνιστούσαμε όμως λίγη υπομονή». Πάντως, ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός γερουσιαστής κ. Χάρι Ριντ, κάλεσε τον κ. Ντομένιτσι να υποστηρίξει τους Δημοκρατικούς και τους ομοϊδεάτες του Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος. «Την ερχόμενη εβδομάδα στην ψηφοφορία για τις αμυντικές δαπάνες οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν την ευκαιρία εκτός από το να πουν τα σωστά πράγματα για το Ιράκ, να ψηφίσουν και με τον σωστό τρόπο».

Ομως, παρά την αύξηση των επικρίσεων στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι Δημοκρατικοί διαθέτουν τις απαραίτητες ψήφους ώστε να επιβάλλουν αλλαγή πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή