Θα «ψηνόμαστε» από τη ζέστη σε δέκα χρόνια

Θα «ψηνόμαστε» από τη ζέστη σε δέκα χρόνια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άμεσο μέλλον θα βιώσουμε θερμοκρασίες ρεκόρ, προβλέπουν Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν το λεπτομερέστερο, μέχρι σήμερα, πρότυπο πρόβλεψης των συνεπειών που θα έχει ανθρώπινη δραστηριότητα συνδυαστικά με τα φυσικά μετεωρολογικά φαινόμενα, στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών στον κόσμο.

Το νέο πρότυπο πρόβλεψης -το πρώτο του είδους του- δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Χάρη στην ανάλυση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί ώς σήμερα διαπιστώνεται ότι η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών θα παραμένει στάσιμη για τα επόμενα δύο χρόνια και θα παρουσιάσει δραματική κλιμάκωση στα τέλη της δεκαετίας. Οπως προειδοποιούν, μάλιστα, οι γνώστες του αντικειμένου, από το 2010 κάθε έτος θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, θερμότερο από το έτος ρεκόρ 1998, όταν η μέση θερμοκρασία προσέγγισε τους 14,54 βαθμούς Κελσίου. Τα συμπεράσματα της μελέτης αυξάνουν σημαντικά το ενδεχόμενο να ζήσουμε θερμότερα καλοκαίρια, όπως και περιόδους κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων.

Η μετεωρολογική πρόβλεψη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Κέντρου Χάντλεϊ της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οπως διαπιστώνεται, οι φυσιολογικές μεταβολές του κλίματος που προκαλούνται από φυσιολογικά καιρικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο, θα εξουδετερώσουν τα επόμενα έτη τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του περιβάλλοντος που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατά συνέπεια είναι προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ομως, από το 2009 και μετά η αύξηση της θερμοκρασίας θα παραμείνει σταθερή. Για την επόμενη δεκαετία, η αύξηση θα προσεγγίζει τους 0,3 βαθμούς, ενώ αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μετά το 2014.

Η νέα μετεωρολογική πρόβλεψη βασίζεται σε ήδη υπάρχοντα κλιματολογικά πρότυπα που χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες του Κέντρου Χάντλεϊ. Ομως, οι ειδικοί στόχευαν στη δημιουργία πιο βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης, η οποία να αφορά μόνο την ερχόμενη δεκαετία και όχι τον επόμενο αιώνα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναγκάστηκαν να συνυπολογίσουν και τα φυσικά φαινόμενα. Ενας από τους λόγους που δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα η μέθοδος είναι επειδή δεν υπήρχαν λεπτομερείς παρατηρήσεις για τους ωκεανούς. «Τα στοιχεία ήταν ελάχιστα και ελαφρώς συγκεχυμένα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ερμηνευτούν οι πραγματικές θερμοκρασίες πάνω από μεγάλα κομμάτια του ωκεανού», εξήγησε ο δρ Ντάου Σμιθ, μετεωρολόγος στο Κέντρο Χάντλεϊ. «Το κλίμα έχει ήδη αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση για να προσαρμοστούν στις αλλαγές», συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Ολες οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους με χρονικό ορίζοντα μία δεκαετία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή