Συνέδριο για την Αρκτική υπό την αιγίδα κ. Βαρθολομαίου

Συνέδριο για την Αρκτική υπό την αιγίδα κ. Βαρθολομαίου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλά σημεία του πλανήτη δεν πρόκειται να επηρεάσουν μόνο το μικροκλίμα των περιοχών που είδαν τα δάση τους να μετατρέπονται σε κάρβουνο. Απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας σοβαρά στη γενικότερη κλιματική αλλαγή, την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου και κατά συνέπεια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην ίδια κατεύθυνση η μόλυνση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα με τους βιομηχανικούς ρύπους να αυξάνονται διαρκώς, υπονομεύουν κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη. Οι δύο Πόλοι, καλυμμένοι για χιλιάδες χρόνια από πάγους, εισπράττουν τα αποτελέσματα της ανθρώπινης παρεμβατικότητας και αδιαφορίας για τη φύση της οποίας ο άνθρωπος είναι μέρος. Οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ, μετατρέποντας αλλοτινά σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε βέβαιη εξέλιξη.

Αν η ανθρωπότητα δεν αφυπνιστεί και δεν αλλάξει συμπεριφορά, τότε στις επόμενες δεκαετίες ο χάρτης της Γης θα αναδιαμορφωθεί. Η στάθμη της θάλασσας ενδέχεται να ανέβει ακόμα και 7 μέτρα με αποτέλεσμα να σκεπαστούν ολόκληρα νησιά και εκατομμύρια στρέμματα ηπειρωτικής γης. Εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και θα μετατραπούν σε «πρόσφυγες των κλιματικών αλλαγών». Πολλά είδη ζώων και φυτών θα εξαφανιστούν. Πείνα, φτώχεια, πόλεμοι θα κυριαρχούν παντού ενώ η ζωή θα γίνει αφόρητη σε έναν καυτό πλέον πλανήτη. Ηδη λεπτές ισορροπίες ανατράπηκαν, συνήθειες άλλαξαν, νέες ασθένειες εμφανίσθηκαν, ενώ άλλες που θεωρούσαμε ότι είχαμε «τιθασεύσει» επανήλθαν ανθεκτικότερες.

Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα που εκπέμπει ο πλανήτης είναι ξεκάθαρα, τα μεγάλα κράτη και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εξακολουθούν να εντείνουν τον φρενήρη ανταγωνισμό τους για την εξεύρεση νέων πηγών ενέργειας και πλουτισμού, αδιαφορώντας απροκάλυπτα για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πράξεις τους. Στο στόχαστρό τους τώρα βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος, κάτι που απειλεί ευθέως ένα από τα πλέον σημαντικά οικοσυστήματα για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη. Αυτή είναι μια από τις βασικές αιτίες της νέας πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο στη σκιά των δραματικών εξελίξεων συγκαλεί στις αρχές Σεπτεμβρίου διεθνές περιβαλλοντικό συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στη Γροιλανδία με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διάσωση της Αρκτικής.

Για άλλη μια φορά η πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πρόκειται να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου εκπροσώπους της θρησκείας, της επιστήμης και της πολιτικής, προκειμένου να συζητήσουν για την ανάγκη προστασίας της δημιουργίας του Θεού. «Προσπαθούμε να φέρουμε επί τω αυτώ τη θρησκεία και την επιστήμη, που έχουν εν πολλοίς αποξενωθεί απ’ αλλήλων, και να συνεργαστούν για την εξυπηρέτηση του περιβάλλοντος» είχε υπογραμμίσει πριν από μερικούς μήνες ο κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στην «Κ» και διευκρίνισε ότι «η θρησκεία και η επιστήμη δεν πρέπει να θεωρούνται εχθρικές η μια προς την άλλη, αλλά να αλληλοσυμπληρώνονται για να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον μέσα εις το οποίον ο άνθρωπος ζει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT