TRAVEL: 36 ώρες στην Οτάβα της άγριας ομορφιάς

TRAVEL: 36 ώρες στην Οτάβα της άγριας ομορφιάς

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Οτάβα αντιμετώπιζε ανέκαθεν προβλήματα με την εικόνα της. Το 1867, όταν επικράτησε των αντιπάλων της, Τορόντο και Μόντρεαλ, για να αναδειχθεί εθνική πρωτεύουσα του Καναδά, ο Γενικός Αρμοστής διαμαρτυρήθηκε για τη μετακίνηση σε αυτό το συνοριακό φυλάκιο του ποταμού Οτάβα, χαρακτηρίζοντάς την «εξορία στην άγρια φύση». Εκτοτε, η πόλη των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων απέκτησε τη φήμη της πληκτικής έδρας της κυβέρνησης. Πίσω από την αυστηρή, δημοσιοϋπαλληλική πρόσοψη της Οτάβας κρύβεται μία απρόσμενα ζωντανή κοινότητα, με μεγάλους χώρους πρασίνου, μονοπάτια και μεγάλες εκτάσεις νερού μέσα στα όρια της πόλης, αρκετά για να ικανοποιήσουν και τους πλέον υπερκινητικούς επισκέπτες. Αυτό το καλοκαίρι, η πρωτεύουσα γιορτάζει τα 140ά της γενέθλια, αγκαλιάζοντας την «άγρια πλευρά» της.

1. Τιμή στον λόφο (Παρασκευή 3 μ.μ.)

Αν και η Οτάβα κατηγορήθηκε -άδικα- ότι είναι βαρετή, μια βόλτα στο Πάρλιαμεντ Χιλ -λόφος του Κοινοβουλίου- είναι πραγματικά συναρπαστική. Παρά τους βαρείς νεο-γοτθικούς πυργίσκους και την επιβλητική γρανιτένια πρόσοψη, η έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά -λίγα μόλις βήματα από το κέντρο της πόλης και απέναντι από μη περιφραγμένο καταπράσινο παρτέρι- είναι προσβάσιμη σε όλους. Επιδιώξτε να βρείτε οργανωμένη ξενάγηση της Βουλής των Κοινοτήτων ή αποφύγετε τις επισημότητες για να ανεβείτε με τον ανελκυστήρα στο Πις Τάουερ (Πύργος της Ειρήνης), ύψους 100 μέτρων, με πανοραμική θέα του κέντρου, του ποταμού και των λόφων Γκατινό του Κεμπέκ.

2. Βόλτα στο μουσείο (4 μ.μ.)

Από το Πις Τάουερ, λίγα βήματα σας χωρίζουν από το πάρκο Μέιτζορς Χιλ, ένα ανοιχτό καταπράσινο χώρο με σπουδαία θέα του Πάρλιαμεντ Χιλ. Από εκεί, συνεχίστε προς την πεζογέφυρα της Αλεξάντρα Μπριτζ. Κάτω από τα πόδια σας κυλά ο επιβλητικός ποταμός Οτάβα, κάποτε τόπος κατοικίας κυνηγών γούνας και υλοτόμων. Στην άλλη όχθη του ποταμού βρίσκεται το Γκατινό και το μουσείο Καναδικού Πολιτισμού, που συλλέγει δείγματα τεχνοτροπίας από τις 53 πολιτιστικές ομάδες της χώρας, ορισμένα από αυτά με ηλικία 20.000 ετών.

3. Διάλειμμα για μύδια (6 μ.μ.)

Μετά τη λήξη της εργάσιμης ημέρας, κρατικοί υπάλληλοι και άλλοι επαΐοντες μεταβαίνουν στην μπιραρία Μετροπόλιταν Μπρασερί, με τις δερμάτινες πολυθρόνες, το αλουμινένιο μπαρ και το παρισινό στυλ. Κάθε απόγευμα από τις 4 έως και τις 7, το μπαρ σερβίρει αχνιστά μύδια της νήσου Πρινς Εντουαρντ και γιγάντιες γαρίδες.

4. Γεύσεις της υπαίθρου (8 μ.μ.)

Ενα τετράγωνο στα ανατολικά, θα βρείτε την πολύβουη αγορά Μπάιουορντ, που συγκεντρώνει μοδάτες μπουτίκ, μπαράκια και εστιατόρια, ένα απρόσμενο μικρό σύμπλεγμα μόδας, στο κέντρο της πόλης. Το μικρό και φιλικό Σουίτγκρας Αμπορίτζιναλ Μπίστρο είναι ένα από τα πιο ευρηματικά, με ειδικότητα στα παραδοσιακά πιάτα, όπως το κουνέλι, οι τηγανίτες και ο ψητός τάρανδος καριμπού.

5. Επιδόρπιο στο χέρι (10 μ.μ.)

Αν σας έρθει όρεξη για νυχτερινό γλυκό, σπεύσατε στο Μπίβερ Τέιλς, το σημείο αναφοράς της αγοράς Μπάιουορντ. Το μικρό περίπτερο στη γωνία των οδών Τζορτζ και Ουίλιαμ φτιάχνει τηγανίτες μεγάλου μεγέθους, σε σχήμα ουράς κάστορα (εξ ου και το όνομά του), πασπαλισμένες με κανέλα, ζάχαρη και λίγο λεμόνι.

6. Τρέξτε στο κανάλι (Σάββατο 9 π.μ.)

Ο καλύτερος τρόπος να ξυπνήσετε στην Οτάβα είναι με ένα τρέξιμο κατά μήκος του Καναλιού Ριντό, τμήμα της πλωτής διώρυγας μήκους 200 χλμ. που συνδέει τον ποταμό Οτάβα με τη λίμνη Οντάριο. Το κανάλι, ηλικίας 175 ετών, είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία στη Βόρεια Αμερική και κηρύχθηκε πρόσφατα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Ξεκινήστε από την οδό Σάσεξ και κατευθυνθείτε νότια κατά μήκος του ποδηλατοδρομίου.

7. Καλημέρα (10.30 π.μ.)

Μετά το πρωινό σας τρέξιμο, σας αξίζει πλούσιο πρόγευμα στο ηλιόλουστο και απλό Φρεντς Μπέικερ, με τα πιο τραγανά κρουασάν σε όλη την πόλη. Δώστε την παραγγελία σας στα γαλλικά, τραβήξτε ένα σκαμνί δίπλα στην πόρτα και παρακολουθήστε τους ντόπιους.

8. Κάτω στο ποτάμι (11 π.μ.)

Νοικιάστε καγιάκ ή κανό από το Παντλ Σακ και ορμήστε στα νερά από την αμμώδη παραλία Ουέστμπορο. Τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, η ρηχή λίμνη δίνει τη δυνατότητα για εξαίσια δίωρη βαρκάδα. Λίγο πιο χαμηλά, εκεί που το ποτάμι στριμώχνεται στα ρεύματα του Τσαμπλέιν, οι λάτρεις του ράφτινγκ μπορούν να τολμήσουν το «Τείχος», με τεχνητούς κυματισμούς κατηγορίας ΙΙΙ, ανοικτά της νήσου Μπέιτς.

9. Τροφή και βιβλίο (2 μ.μ.)

Βολτάρετε στην οδό Μπανκ μέσα από τη συνοικία Γκλέμπε, που θυμίζει τις ιταλικές συνοικίες της Νέας Υόρκης, με πολύ περισσότερο πράσινο. Μη χάσετε το βιολογικό φούρνο Ουάιλντ Οουτ και Χόουλ Φουντς με το νοστιμότατο πανίνο με μήλο και καραμελωμένα κρεμμύδια. Λίγα μέτρα πιο κάτω, χαθείτε στα ράφια του βιβλιοπωλείου Πάτρικ Μαγκάχερν, με ειδικό τμήμα αφιερωμένο στα θέματα της Αρκτικής.

10. Διάλειμμα για καλό τσάι (4 μ.μ.)

Το παραδοσιακό τσάι των 5 είναι σοβαρή υπόθεση στο Ζόουιζ στο Φερμόντ Σατό, μεγάλο ξενοδοχείο μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Καναλιού Ριντό, του οποίου η ατμόσφαιρα δεν είναι, όμως, καθόλου επίσημη. Ελάτε όπως είστε, και όταν φθάσει δίπλα σας το τραπεζάκι με τα τσάγια, μυρίστε τις 14 ποικιλίες και γευθείτε την αγαπημένη σας με ένα πιάτο σολομού της Νέας Σκωτίας, καναδέζικο λευκό τυρί τσένταρ και φρεσκοψημένο σκόουνς με κρέμα του Ντέβονσιρ.

11. Ψώνια στην αγορά (5 μ.μ.)

Η αγορά Μπάιουορντ είναι ο παράδεισος του ερασιτέχνη αγοραστή. Διαθέτει ικανό αριθμό απρόσμενων προϊόντων για να συνεχίσετε να ψάχνετε, ενώ δεν πρόκειται να βλάψει το πορτοφόλι σας. Ιστορικές επιχειρήσεις της Οτάβας βρίσκονται στη συνοικία, όπως το κρεοπωλείο Ομπριζ και το ιχθυοπωλείο Λαπουέντ, που άνοιξε τις πόρτες του πριν από 150 χρόνια. Μη χάσετε το κατάστημα Ζόουν, όπου θα βρείτε θησαυρούς σε λογικές τιμές για το σπίτι.

12. Τραγουδήστε στο «Λαφ» (6.30 μ.μ.)

Αν δεν καταφέρετε να κλείσετε τραπέζι στο Σατό Λαφαγιέτ, γνωστό και ως «Λαφ», μην απελπίζεστε. Βρείτε θέση στο απέναντι πεζοδρόμιο και θα ακούσετε κάθε νότα του τοπικού βάρδου, Λάκι Ρον, που απαιτεί από το κοινό του να τον ακολουθήσει στο τραγούδι.

13. Φρεσκαριστείτε (8.30 μ.μ.)

Η σκηνή είναι χαρακτηριστικά χαλαρή στο Ντόμους Καφέ, την ψηλοτάβανη όαση, όπου ο σεφ και ιδιοκτήτης Τζον Τέιλορ προσφέρει ευρηματική «τοπική κουζίνα» από το 1997. Τα περισσότερα προϊόντα του μενού προέρχονται από τοπικές φάρμες και μην ξεχάσετε να παραγγείλετε τη ζεστή τάρτα σφενδάμης από το Οντάριο.

14. Πάρκο Γκατινό (Κυριακή 10 π.μ.)

Στην άλλη όχθη του ποταμού, στο Κεμπέκ, το πάρκο Γκατινό σας καλεί με 224 τετρ. χιλιόμετρα δάσους. Το δυτικό άκρο του πάρκου, γνωστό ως Κορυφή Ερντλι, αποτελεί την αρχή της Καναδικής Πλάκας, γεωλογικός σχηματισμός γρανίτη, που φθάνει μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Μουσείο Καναδικού Πολιτισμού (100 Laurier Street, www.civilization.ca)

Brasserie Metropolitain (700 Sussex drive)

Sweetgrass Aboriginal Bistro (108 Murray street)

BeaverTails (613-2411230)

French Baker (119 Murray street)

Paddle Shack (422-B Richmond road)

Patrick MacGahern Books (783 Bank street)

Zoe’s (1 Rideau street)

Zone (471 Sussex street)

Chateau Lafayette (42 York Street)

Domus Cafe (87 Murray street)

Gatineau Park (www.canadascapital.gc.ca/gatineau)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή