Κατάλογος συμπτωμάτων για τον καρκίνο ωοθηκών

Κατάλογος συμπτωμάτων για τον καρκίνο ωοθηκών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά ειδικοί στον καρκίνο συμβουλεύουν τις γυναίκες ότι μερικά συμπτώματα μπορούν να τις προειδοποιήσουν για καρκίνο των ωοθηκών, που ονομάζεται από καιρό «σιωπηλός φονιάς», επειδή είναι δύσκολο να εντοπιστεί πριν προχωρήσει σε θανατηφόρο στάδιο.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και ομάδες γυναικολογίας-ογκολογίας έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από αποκαλυπτικά συμπτώματα. Αυτά είναι φούσκωμα, πόνοι στη λεκάνη και στην κοιλιά, δυσκολία στο φαγητό ή ταχύ αίσθημα κορεσμού, συχνή ή επείγουσα ούρηση.

Συμπτώματα

Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες πρέπει να επισκεφθούν γιατρό εάν έχουν αιφνιδίως κάποιο από αυτά τα συμπτώματα καθημερινά για περισσότερο από λίγες εβδομάδες. Οι ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους είναι επίμονα και αποτελούν αλλαγή από τις κανονικές συνήθεις εμπειρίες τους. Οι γιατροί απέρριψαν από καιρό την ιδέα ότι αυτά τα μάλλον αόριστα συμπτώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρώιμη διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών, επειδή αυτά είναι σημάδια τόσο πολλών ασθενειών. Επιπλέον ο καρκίνος των ωοθηκών είναι τυπικά προχωρημένος όταν οι γυναίκες αισθανθούν επίμονη δυσφορία.

Αλλά μερικές μελέτες αποδεικνύουν ότι έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση αυτών των συμπτωμάτων θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πρόγνωση για μερικές γυναίκες.

Για τον καρκίνο των ωοθηκών δεν υπάρχει πρώιμο τεστ ανίχνευσης, παρά τις έρευνες επί δεκαετίες για αυτό. Γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για την ασθένεια αυτή εξαιτίας του οικογενειακού τους ιστορικού μπορούν να ωφεληθούν από τακτικά τεστ υπερήχων και από το τεστ του αίματος CAI25. Ωστόσο, το τεστ αυτό είναι τόσο αναξιόπιστο που τώρα χρησιμοποιείται σε βάση ρουτίνας μόνο για τον έλεγχο ενδεχόμενης υποτροπής καρκίνου σε γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί θεραπευτική αγωγή.

Διάγνωση

Η αντικαρκινική εταιρεία έγραψε την ιατρική ανακοίνωση μαζί με το Ιδρυμα Γυναικολογικού Καρκίνου και με την Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων. Η Debbie Saslow, διευθύντρια της αντικαρκινικής εταιρείας για τον γυναικολογικό καρκίνο επέστησε την προσοχή στο ότι γυναίκες με τέτοια συμπτώματα, όπως φούσκωμα και κοιλιακοί πόνοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρά καρκίνο ωοθηκών. Στην προσπάθεια να αποκλειστεί ο καρκίνος των ωοθηκών η γυναίκα μπορεί να οδηγηθεί σε μη αναγκαίες εξετάσεις της λεκάνης, διαγνωστικά υπερηχογραφήματα και ίσως ακόμα και ανιχνευτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Το απογοητευτικό ήταν ότι δεν δεχθήκαμε πολλές κλήσεις από άτομα, τα οποία επιθυμούν να έλθουν για να βρουν ποια είναι η αιτία των συμπτωμάτων τους», είπε ο George Musalli, πρόεδρος των τμημάτων μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο St Vincent στο Manhattan. «Εάν μια ασθενής κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις, δεν χρειάζεται να οδηγηθεί σε άλλα περιττά διαγνωστικά τεστ». Οι γυναίκες πρέπει να επισκεφθούν ειδικό σε γυναικολογική ογκολογία, εάν ο έλεγχος με τεστ υποδείξει ότι χρειάζεται εγχείρηση, λένε οι ειδικοί.

Ο καρκίνος ωοθηκών είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμος, εάν αφαιρεθεί πριν εξαπλωθεί εκτός ωοθηκών. Αλλά επειδή 80% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, η συχνότητα επιβίωσης πέντε ετών είναι μόνο 45%. Φέτος, περίπου 22.000 γυναίκες θα διαγνωσθούν για πρώτη φορά και 15.000 θα χάσουν τη ζωή τους αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή