Αλλάζουμε τη διατροφή μας, προστατεύουμε το περιβάλλον

Αλλάζουμε τη διατροφή μας, προστατεύουμε το περιβάλλον

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που προβλήθηκε η ταινία «Μiα Ενοχλητική Αλήθεια», ο Αλ Γκορ έγινε το «αγαπημένο παιδί» των οργανώσεων που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Από την άλλη, όμως, η «ενοχλητική αλήθεια» δεν έκανε τον πρώην αντιπροέδρο το ΗΠΑ ούτε καν συμπαθή στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων, που θεωρούν ότι η πιο ενοχλητική και άγνωστη στην κοινή γνώμη αλήθεια είναι ότι η κτηνοτροφία συμβάλλει πολύ περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη από όσο πιστεύαμε έως σήμερα και είναι περισσότερο επιβλαβής από ό,τι η χρήση μεγάλων οικογενειακών αυτοκινήτων.

Οι οργανώσεις

Οι πιο γνωστές οργανώσεις που ασχολούνται με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, καίτοι δεν έχουν κοινούς στόχους ή αποστολή, βρήκαν πλέον πεδίο συνεργασίας. Ετσι, σήμερα εκπέμπουν το κοινό τους μήνυμα: «η κατανάλωση κρέατος είναι πιο επιβαρυντική για το περιβάλλον ακόμα και από τα μέσα μεταφοράς». Με αυτόν τον άξονα, μεγάλες και μικρότερες οργανώσεις του χώρου, ακόμα και επιμέρους ομάδες ξεκίνησαν διαφημιστική εκστρατεία στην οποία η χορτοφαγία αποτελεί ένα εξαιρετικό όπλο στην καταπολέμιση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Προφανώς αυτή η θέση δεν πρόκειται να γίνει εύκολα αποδεκτή από την κοινή γνώμη. Ομως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι έχουν αρκετά επιστημονικά πυρομαχικά για να στηρίξουν τις θέσεις τους. Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση σύμφωνα με την οποία η κτηνοτροφία παράγει μεγαλύτερη ποσότητα αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από ό,τι συνδυαστικά όλες οι μορφές συγκοινωνιών. Οταν δημοσιοποιήθηκε η μελέτη η οργάνωση «Ανθρωποι υπέρ της Ηθικής Μεταχείρισης των Ζώων» (ΡΕΤΑ), όπως και άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο περίμεναν ότι οι οικολογικές οργανώσεις θα άρπαζαν την ευκαιρία και θα συμβούλευαν τον κόσμο να γίνει χορτοφάγος. Αυτό, όμως, δεν συνέβη. «Οι περιβαλλοντολόγοι υποδεικνύουν ως υπεύθυνα για την κατάσταση στον πλανήτη, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα οχήματα. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να επιρρίψουν τις ευθύνες… στο δείπνο μας», λέει ο Ματ Πρέσκοτ, διευθυντής της ενημερωτικής εκστρατείας της ΡΕΤΑ.

Διαμαρτυρίες

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι φίλοι των ζώων και υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους αποφάσισαν να δράσουν μόνοι. Ηδη, η ΡΕΤΑ αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με ένα μεγάλο τζιπ το οποίο θα οδηγεί ένα μέλος της ντυμένο κοτόπουλο, ενώ πανό από βινύλιο θα ενημερώνει τους πολίτες ότι το κρέας αποτελεί μείζονα παράγοντα στην εμφάνιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το όχημα, μάλιστα, θα αποσταλεί στην Ουάσιγκτον, την πρώτη ημέρα εργασιών του Φόρουμ για την κλιματολογική μεταβολή, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου. Οπως τονίζει ο κ. Πρέσκοτ, κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι πράττει τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και να εξακολουθεί να καταναλώνει κρέας. Πάνω στις ίδιες γραμμές κινείται, εκτός από την ΡΕΤΑ, και η «Humane Society of the United States», η Φιλοζωική Εταιρεία των ΗΠΑ που έχει τοποθετήσει σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας διαφημίσεις στις οποίες απεικονίζεται ένα πιρούνι και ένα κλειδί αυτοκινήτου. «Ποιο από τα δύο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη»; διερωτάται η οργάνωση, για να απαντήσει: «Δεν είναι, πάντως, αυτό με το οποίο θέτουμε σε λειτουργία το αυτοκίνητο». Και σε αυτήν τη διαφήμιση αναφέρεται ως αποδεικτικό στοιχείο γιά τις καταστρεπτικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος η έκθεση του FΑΟ.

Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης μπορεί κανείς να βρει και άλλες μελέτες που υποδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κρεοφάγιας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και μία του Πανεπιστημίου του Σικάγου. «Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι η μεταβολή της διατροφής μας, έτσι ώστε να περιλαμβάνει αποκλειστικά φρούτα και λαχανικά, βοηθάει περισσότερο στην επίλυση του προβλήματος της κλιματολογικής μεταβολής από ό,τι η αλλαγή ενός συμβατικού οικογενειακού αυτοκινήτου με ένα υβριδικό» εξηγεί ο Πολ Σαπίρο, διευθυντής της εκστρατείας της εταιρείας. Η Humane Society, συνεχίζει ο κ. Σαπίρο, δεν ενδιαφέρεται μόνο για το τι συμβαίνει στα οικόσιτα ζώα, αλλά προσπαθεί να προστατεύει και όλα τα είδη άγριων ζώων που κινδυνεύουν από την κλιματολογική μεταβολή, όπως, είναι παραδείγματος χάρη, οι πολικές αρκούδες, οι φώκιες και πολλά άλλα ζώα. «Αποστολή μας είναι η προστασία των ζώων. Σήμερα η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στη Γη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους». «Αναγνωρίζουμε ότι οι οργανώσεις των χορτοφάγων πολλές φορές υπερέβαλαν προσπαθώντας να συνδέσουν την κατανάλωση του κρέατος με βλάβες στην υγεία μας. Τώρα όμως υπάρχει η έκθεση του ΟΗΕ και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο» καταλήγει ο διευθυντής της Vegan Outreach, Ματ Μπολ. Και αυτός, όμως, όπως και ο κ. Πρέσκοτ εξοργίζονται επειδή οι προσωπικότητες που μάχονται ειλικρινώς υπέρ της διάσωσης του πλανήτη δεν έχουν επιρρίψει τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για την υπερθέρμανση… στο πιάτο μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή