Ο Αμπάς προχώρησε σε νέο εκλογικό νόμο

Ο Αμπάς προχώρησε σε νέο εκλογικό νόμο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Επιδιώκοντας να διασφαλίσει την επικράτηση των μετριοπαθών της Φατάχ έναντι της ισλαμικής Χαμάς στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προχώρησε χθες μονομερώς στη ριζική αναδιάρθρωση του εκλογικού νόμου. Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει στον ψηφοφόρο να επιλέγει πολιτική παράταξη και όχι μεμονωμένους υποψηφίους, καθώς το επιτελείο του προέδρου Αμπάς φέρεται να έλαβε υπ’ όψιν ότι στις εκλογές του 2006 η Χαμάς θριάμβευσε εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως σε αρκετές περιφέρειες δύο ή και περισσότερα στελέχη της Φατάχ διεκδικούσαν την ίδια έδρα. Παράλληλα, η αναγνώριση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ως μοναδικό, νόμιμο εκπρόσωπο του έθνους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή κομμάτων και υποψηφίων στις εκλογές.

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου απέρριψε η Χαμάς, η οποία κατέστησε σαφές ότι για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προαπαιτείται η έγκριση της εθνοσυνέλευσης. «Η Χαμάς αντιτίθεται στην τακτική της μονομέρειας του Μαχμούντ Αμπάς και δεν είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει τη νέα νομοθεσία», τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Φαουζί Μπαρχούμ. Στον αντίποδα, πάντως, ο κ. Αμπάς επιμένει ότι διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της εκλογικής διαδικασίας δεδομένου ότι το κοινοβούλιο δεν έχει συνεδριάσει από την ημέρα που η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά ταύτα, σύμβουλοι του κ. Αμπάς παραδέχονταν χθες ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέχρι τη στιγμή που θα διασφαλισθεί ότι οι κάλπες θα ανοίξουν και στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο συντριβής των δυνάμεων της Φατάχ και στη Δυτική Οχθη έκρουσε χθες ο Μαρουάν Μπαργκούτι. Ο φυλακισμένος από του Ισραηλινούς πρώην διοικητής της Φατάχ στη Δυτική Οχθη και κατά πολλούς ηγέτης της νέας γενιάς της παράταξης, κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την πιθανότητα εκδήλωσης πραξικοπήματος από τη Χαμάς στη Δυτική Οχθη. «Οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής είναι αδύναμες και δεν είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιοι διδάχθηκαν από το πάθημα στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε χθες ο κ. Μπαργκούτι. (ΑΡ, Ρόιτερς)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή