Ο Αχμεντινετζάντ κομπάζει για πυρηνική πρόοδο

Ο Αχμεντινετζάντ κομπάζει για πυρηνική πρόοδο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταυτόχρονα και επιθετικά μηνύματα απηύθυναν οι ηγέτες του Ιράν, με τον πρόεδρο της χώρας να αποκαλύπτει την ύπαρξη 3.000 λειτουργικών συσκευών φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου και τον ύπατο αγιατολάχ να διορίζει ως νέο διοικητή του παραστρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης τον ταξίαρχο Μοχάμετ Αλι Τζαφάρι, που είχε προτείνει παλαιότερα τη χρήση του στρατού για την πάταξη φοιτητικών διαδηλώσεων.

Τα συμπληρωματικά μηνύματα, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δήλωση του Μοχάμετ ελ Μπαραντέι για συμβιβαστική στάση της Τεχεράνης, μοιάζουν σχεδιασμένα για να επιβεβαιώσουν την άρνηση της χώρας να υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά και για τον ρόλο της στην ιρακινή κρίση. Η χρονική επιλογή και ο τόνος των ιρανικών ανακοινώσεων ίσως να είναι πιο σημαντικά από το περιεχόμενό τους. Ειδικοί εκτιμούν πως ο κομπασμός του προέδρου Αχμεντινετζάντ για 3.000 λειτουργικές συσκευές φυγοκέντρισης αποτελεί -για την ώρα- υπερβολή, καθώς στην τελευταία της έκθεση η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ αναφέρει ότι το Ιράν διαθέτει κάτω από 2.000 τέτοιες συσκευές στις εγκαταστάσεις του Νατάντζ, με άλλες 650 στο στάδιο των δοκιμών και της συναρμολόγησης. Ο στόχος των 3.000 συσκευών φυγοκέντρισης είναι σημαντικός, καθώς ο αριθμός αυτός θα επαρκούσε για τον εμπλουτισμό ικανής ποσότητας ουρανίου για την κατασκευή μιας ατομικής βόμβας. Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε χθες για νέο γύρο κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, εξαιτίας της άρνησης του θεοκρατικού καθεστώτος να συνεργασθεί.

Αλλαγή ηγεσίας Φρουρών

Αμεσο αντίκτυπο είχε, όμως, στην Ουάσιγκτον και η ανακοίνωση του ύπατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, για την αλλαγή στην ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης. Η κυβέρνηση Μπους σχεδιάζει εδώ και καιρό να ανακηρύξει τους Φρουρούς τρομοκρατική οργάνωση, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για περαιτέρω κυρώσεις. Οι Φρουροί της Επανάστασης εμπλέκονται -σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών- άμεσα στο πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και σε κάθε έκφανση της υπό κρατικό έλεγχο οικονομίας της χώρας.

Οι Φρουροί διαθέτουν περίπου 200.000 μέλη, ελέγχουν πραγματική οικονομική αυτοκρατορία, που εκτείνεται σε κάθε τομέα της οικονομικής και πολιτικής ζωής. Ο πρόεδρος Αχμεντινετζάντ υπήρξε μέλος της Φρουράς κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν – Ιράκ από το 1980 έως και το 1988, ενώ δεκάδες πρώην σύντροφοί του καταλαμβάνουν σήμερα καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Οι Φρουροί στηρίζουν παραδοσιακά τα σκληροπυρηνικά στοιχεία στο εσωτερικό της ιρανικής κυβέρνησης.

Εκτός λίστας η Β. Κορέα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Την αφαίρεση της Βόρειας Κορέας από τον κατάλογο κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία και την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ, αποφάσισε χθες η Ουάσιγκτον. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνάντηση που είχαν, το Σαββατοκύριακο, εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, στη Γενεύη, ενώ στηρίχθηκε στη συμφωνία της Πιονγιάνγκ να λάβει «πρακτικά μέτρα για την εξουδετέρωση των υπαρχουσών πυρηνικών εγκαταστάσεων», μέσα στο τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή