Οι κλιματoλογικές αλλαγές διχάζουν το APEC

Οι κλιματoλογικές αλλαγές διχάζουν το APEC

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Διχασμένο εμφανίζεται το Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο ζήτημα των κλιματολογικών αλλαγών, μόλις πέντε μέρες πριν την έναρξη της καθιερωμένης συνόδου στο Σίδνεϊ, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες με επικεφαλής την Κίνα υποπτεύονται ότι η πρόταση της οικοδέσποινας Αυστραλίας για περιστολή του φαινομένου του θερμοκηπίου υποκινείται από τις ΗΠΑ και έχει στόχο να θέσει συγκεκριμένα, δεσμευτικά όρια. Αξιωματούχοι των 21 χωρών εμφανίζονταν απροετοίμαστοι να χειριστούν το σύνθετο ζήτημα και έσπευδαν στο παρά πέντε να ενημερωθούν σχετικά, ενώ εμπειρογνώμονες προσπαθούσαν χθες να συντάξουν ένα προσχέδιο ενόψει της έναρξης των εργασιών το Σαββατοκύριακο. Πάντως πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι εξόχως δύσκολη, με δεδομένο ότι στον APEC συστεγάζονται οι πλέον «βρώμικες» χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές δηλητηριωδών αερίων στον κόσμο, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Το φόρουμ αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες ακτιβιστές, οι οποίοι ήδη έδωσαν δυναμικό παρών, πραγματοποιώντας την πρώτη τους κινητοποίηση σε αυστραλιανό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Τέσσερις διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν σε εργοστάσιο άνθρακα, που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το ένα τρίτο της Πολιτείας της Βικτώρια. Μάλιστα ο σταθμός αναγκάστηκε να μειώσει για πέντε ώρες την παραγωγή του όσο οι τρεις άνδρες και η μία γυναίκα παρέμεναν δεμένοι πάνω στον εξοπλισμό του. Την ίδια στιγμή οι τοπικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς επίκειται η έλευση χιλιάδων εκπροσώπων και δημοσιογράφων το Σαββατοκύριακο. Εκτός από τους ειδικούς επιστήμονες και τις αρχές, που προσπαθούν να ανταποκριθούν στη μεγαλύτερη πρόκληση, την ασφαλή διεξαγωγή της συνόδου, πυρετωδώς προετοιμάζονται και οι οίκοι ανοχής. Ενας από τους γνωστότερους του Σίδνεϊ προσφέρει μάλιστα ένα «προεδρικό πιάτο» με ποικίλες απολαύσεις ή μία υπηρεσία, που φέρει την ονομασία «Ηνωμένα Εθνη», λόγω της προέλευσης των ιερόδουλων.

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο αίνιγμα της συνόδου είναι τι θα φορέσουν οι ηγέτες των 21 χωρών κατά τη λήξη της συνόδου για την παραδοσιακή οικογενειακή φωτογραφία. Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες αρχηγοί κρατών βγάζουν τα κοστούμια τους και βάζουν την εθνική φορεσιά της χώρας, που φιλοξενεί τις εργασίες. Στη Χιλή φόρεσαν πόντσο, στην Ινδονησία πουκάμισα με μπατίκ και στο Βιετνάμ πέρσι τις μεταξωτές τουνίκ, που ονομάζονται «αο ντάι». Η Αυστραλία όμως δεν διαθέτει τέτοιου είδους ενδυματολογικό σήμα κατατεθέν, αφού ο αναγνωρίσιμος ενδυματολογικός κώδικας της χώρας είναι τα μαγιό-σλιπ, οι σαγιονάρες και τα πλατύγυρα καπέλα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, απέκλεισε τη συγκεκριμένη περιβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή