ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ετοιμάζουν το νέο Σύνταγμα στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ. Το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας που έχει στόχο την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα σχεδιάζει να παρουσιάσει το κυβερνών κόμμα μέχρι τα τέλη του 2007. «Αυτός ο νέος θεμελιώδης νόμος, που είναι δημοκρατικός και σέβεται στις ατομικές ελευθερίες θα προπαρασκευασθεί από το λαό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ. «Οι ελευθερίες αυτές θα προσδιορίζονται σαφώς στο νέο κείμενο», πρόσθεσε. Το προηγούμενο Σύνταγμα του 1982 έχει ήδη αναθεωρηθεί αρκετές φορές σε μία προσπάθεια προετοιμασίας της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΣΕΛΙ

Τηλεοπτική μετάδοση της δίκης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της δίκης του του υπερεθνικιστή ηγέτη, Βόιτσλαβ Σέσελι, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητά το κόμμα του, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση εθνικής σημασίας. Ο Σέσελι κατηγορείται για δολοφονίες και διώξεις μη Σέρβων στη διάρκεια των πολέμων με τους Κροάτες και τους μουσουλμάνους της Βοσνίας στη δεκαετία του ’90. Η δίκη αναμένεται να αρχίσει τον Νοέμβριο. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αλεξάντερ Βούσιτς, τέθηκε επικεφαλής της πρωτοβουλίας και προβλέπει ότι θα συγκεντρωθούν πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές πολιτών.

ΜΑΖΙΚΗ ΦΥΓΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Ο τυφώνας Φέλιξ στην Ονδούρα

ΟΡΑΝΓΕΣΤΑΝΤ. Από την Καραϊβική πέρασε χθες ο τυφώνας Φέλιξ, ο οποίος κατευθύνεται στην Κεντρική Αμερική, όπου θα μπορούσε να αποδειχθεί «δυνάμει καταστροφικός», σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις επιστημόνων. Με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα και δυτική κατεύθυνση, οι αμερικανικές αρχές εκτιμούσαν ότι ο Φέλιξ, που βρίσκεται ήδη στην κατηγορία 5, θα φτάσει σήμερα στις ακτές της Ονδούρας και αύριο θα σφυροκοπήσει την Μπελίζ. Στο άκουσμα της είδησης δεκάδες τουρίστες άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ονδούρα, ενώ οι ντόπιοι πιο θαρραλέοι μένουν πίσω για να προασπίσουν τα υπάρχοντά τους.

Ο ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Απεργία στον υπόγειο του Λονδίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τριήμερη απεργία πραγματοποιούν από χθες οι εργαζόμενοι στη συντήρηση του λονδρέζικου μετρό, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της πρωτεύουσας. Η εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση του υπογείου, πτώχευσε και επίκειται η διάλυσή της, γεγονός που έχει θορυβήσει τους 2.300 εργαζόμενους στο συγκεκριμένο τομέα. Ο δήμαρχος της πόλης, Κεν Λίβινγκστοουν, καταδίκασε τις κινητοποιήσεις, κατηγορώντας τους συνδικαλιστές ότι προχώρησαν στην απεργία παρά τις διαβεβαιώσεις, που έλαβαν ότι δεν θα πληγούν οι θέσεις εργασίας τους ούτε τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Εκδηλώσεις μνήμης στο Μπεσλάν

ΜΟΣΧΑ. Την τραγωδία του Μπεσλάν θυμήθηκαν χιλιάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν στο σχολείο της πόλης και στο γειτονικό κοιμητήριο όπου αναπαύονται τα 334 θύματά της, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών ετών από το τραγικό συμβάν. Η καμπάνα της εκκλησίας της μικρής πόλης του Καυκάσου χτύπησε πένθιμα ακριβώς στις 13.05 την ώρα, δηλαδή, κατά την οποία πριν τρία χρόνια οι ρώσικες δυνάμεις εφορμούσαν στο σχολείο όπου κρατούνταν από δυνάμεις Τσετσένων ανταρτών χίλιοι περίπου μικροί μαθητές και γονείς. Την ίδια στιγμή απελευθερώθηκαν 334 λευκά μπαλόνια ένα για κάθε θύμα της επίθεσης.

ΕΚΡΑΤΕΙΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

Ελεύθερη η Εσφαντιαρί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Αναχώρησε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας με αεροπλάνο από την Τεχεράνη προς άγνωστη κατεύθυνση η Ιρανοαμερικανίδα ακαδημαϊκός Χαλέχ Εσφαντιαρί, η οποία κρατείτο από το ιρανικό καθεστώς κατηγορούμενη για κατασκοπεία. Η γυναίκα αφέθηκε τελικά ελεύθερη με εγγύηση, τον περασμένο μήνα αφού πέρασε ένα τρίμηνο στις φυλακές. Την αναχώρηση της κ. Εσφαντιαρί από το Ιράν ανακοίνωσε ένας από τους δικηγόρους τους προσθέτοντας ότι η πελάτισσά του δεν προτίθεται να φυγοδικήσει.

ΝΕΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Και στη μάχη της παπαρούνας

ΚΑΜΠΟΥΛ. Η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που παραμένει εγκατεστημένη στο Αφγανιστάν εκλήθη από την κυβέρνηση της χώρας να «καθαρίσει» τις περιοχές καλλιέργειας οπίου από τους Ταλιμπάν, προκειμένου να κινηθούν τα αφγανικά στρατεύματα και να καταστρέψουν τις φυτείες του επικίνδυνου ναρκωτικού. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε τον περασμένο μήνα και η Υπηρεσία κατά των Ναρκωτικών και της Εγκληματικότητας του ΟΗΕ δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία αποδεικνύεται ότι η παραγωγή οπίου στη χώρα έχει γιγαντωθεί και σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΝΑΧΡ ΑΛ ΜΠΑΡΕΝΤ

Αιματηρές μάχες στο Λίβανο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Εκατόν εξήντα τρεις στρατιώτες έχασε ο στρατός του Λιβάνου στις πολύμηνες μάχες για την ανάκτηση του ελέγχου παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπαρέντ στο βόρειο Λίβανο. Αυτό αποκάλυψε χθες εκπρόσωπος του στρατού, ο οποίος πρόσθεσε ότι μόλις την Κυριακή σκοτώθηκαν άλλοι πέντε στρατιώτες στην τελική επίθεση για την επανακατάληψη του στρατοπέδου μετά 4μηνες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και εξτρεμιστών της σουνιτικής οργάνωσης Φατάχ αλ Ισλάμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή