Το πρόβλημα των μεταναστών με διαφορετική οπτική

Το πρόβλημα των μεταναστών με διαφορετική οπτική

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε ότι θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ισπανόφωνο λούμπεν προλεταριάτο. Θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε την παράνομη είσοδο ετησίως στις ΗΠΑ 500.000 μεταναστών. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο ισπανόφωνος πληθυσμός θα αυξανόταν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι ο υπόλοιπος. Θα του δίναμε οικονομικά κίνητρα, αλλά θα αποδοκιμάζαμε ηθικά την απόφασή του να παραβιάσει τους νόμους μας και να διακινδυνεύσει τη ζωή του για μας. Θα αφήναμε τον ντόπιο πληθυσμό και τους ξενόφοβους να «διαπομπεύσουν» το 25% των ισπανόφωνων που βρίσκονται στις ΗΠΑ παρανόμως. Τα ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN και FΟΧ θα μείωναν ενδεχομένως τους ισπανόφωνους προκειμένου να μη δώσουν τροφή για εκμετάλλευση του φόβου και τα ντοκιμαντέρ θα τους μετέτρεπαν σε αντικείμενο συμπόνοιας. Θα γνωρίζαμε ότι αν τους πληρώναμε, θα έρχονταν, αλλά δεν θα τους προσφέραμε νόμιμη εργασία. Θα υιοθετούσαμε μια υποκριτική εργατική πολιτική στα χωράφια, τα εργοστάσια και στα εστιατόρια και μια αντίστοιχη πολιτική για τη φροντίδα του παιδιού και την καθαριότητα, με ένα υποτυπώδες μεροκάματο.

Αυτό τον μήνα το Κογκρέσο μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη της πανωλεθρίας του 1986, δίδοντας μόνιμη κατοικία και υπηκοότητα σε όσους περιμένουν στην ουρά και υπακούουν στην ισχύουσα νομοθεσία. Ας μην αφήσουμε παραθυράκια για κανέναν. Αντιθέτως, οι εργοδότες που σπονσοράρουν αυτούς τους εργάτες (και τους έχουν σε «σκιώδη» μισθολόγια) να βοηθούν ώστε να αποκτά ο καθένας από αυτούς μια κάρτα φιλοξενούμενου εργαζομένου. Στην περίπτωση που δεν λειτουργήσει έτσι το σύστημα, η απέλαση θα είναι το επόμενο βήμα και μάλιστα απέλαση πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα αμερικανικά σύνορα. Αυτό δεν θα σημάνει βεβαίως την απέλαση 12 εκατομμυρίων ισπανόφωνων.

Ακόμη κι αν η Αριστερά είναι προσδεδεμένη στην κοινωνική ισότητα και η Δεξιά στην προώθηση των ευκαιριών, έχουμε τουλάχιστον 12 εκατ. πραγματικούς λόγους να μετατρέψουμε ένα πιθανό προλεταριάτο σε ένα παραγωγικό εργαλείο. Ο μετανάστης θα πρέπει να μάθει την αγγλική γλώσσα και να φροντίσει να μάθει να διορθώνει αυτοκίνητα. Να κάνει ό,τι δεν κάνει ένας συνηθισμένος Αμερικανός. Αλλά βλάπτουμε τη μελλοντική μας οικονομία, αν τον αφήσουμε εκεί, να πιστεύει ότι αυτός ή τα παιδιά του θα κάνουν για πάντα το ίδιο πράγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή