«Θολές» οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

«Θολές» οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δηλώνοντας ότι η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών, αλλά αρνούμενος να αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταφύγει στη λύση της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη πριν από το τέλος του έτους, ο Γκόρντον Μπράουν περισσότερο θόλωσε παρά ξεδιάλυνε το βρετανικό πολιτικό τοπίο. «Οι εκλογές θα διεξαχθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή και αυτή δεν είναι τώρα», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC. «Τη δεδομένη χρονική στιγμή με απασχολεί μόνο η διακυβέρνηση της Βρετανίας και η αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως έθνος», υπογράμμισε ο κ. Μπράουν.

Τι λένε τα γκάλοπ

Την ίδια στιγμή, πάντως, και ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα υπονοούμενα περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών δεν αποτελούν παρά τέχνασμα του πρωθυπουργού με στόχο την πρόκληση αναταραχής στους κόλπους των Συντηρητικών, το προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent, οι Συντηρητικοί έχουν ήδη ψαλιδίσει τη διαφορά που απέκτησαν οι Εργατικοί μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Μπράουν και αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές τα δύο κόμματα θα ισορροπούσαν στο 36%. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η περαιτέρω μείωση του ποσοστού των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο 15%. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, οι Εργατικοί εξακολουθούν να προηγούνται των Συντηρητικών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, η συντηρητική The Daily Telegraph υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις Μπράουν περί προώθησης ενός νέου ήθους στη βρετανική πολιτική, αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. «Προσβλέπω στη διάλυση των παλιών διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των κομμάτων προς όφελος της εκμετάλλευσης των γνώσεων κάθε ικανού ανθρώπου», αποκάλυψε ο κ. Μπράουν με συνέντευξη που παραχώρησε στην ίδια εφημερίδα. Χθες δε, ο Βρετανός πρωθυπουργός διόρισε τον βουλευτή των Συντηρητικών, Πάτρικ Μέρσερ, στη θέση του κυβερνητικού συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας και τον επίσης βουλευτή των Συντηρητικών, Τζον Μπέρκοου, επικεφαλής επιτροπής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπέρ των παιδιών με προβλήματα ακοής και ομιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή