Διπλό χτύπημα σε Πακιστάν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΟΥΑΛΠΙΝΤΙ, Πακιστάν. Δύο καμικάζι βομβιστές χτύπησαν χθες στην καρδιά του πακιστανικού στρατού, με δύο επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου και υπαίθριας αγοράς, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 70, πολλοί από αυτούς υπάλληλοι του υπουργείου Αμυνας στην πόλη Ραουαλπίντι.

Οι βομβιστές ανατίναξαν τα εκρηκτικά τους με διαφορά λίγων λεπτών, σε μία επιχείρηση, η οποία φέρει -σύμφωνα με ειδικούς- τα σημάδια της Αλ Κάιντα. «Η σημερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της περιοχής υψηλής ασφάλειας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας», δήλωσε χθες ο υπουργός Θρησκευτικών Θεμάτων, Ιτζάζ ουλ-Χακ.

Ο πρώτος βομβιστής επιβιβάσθηκε σε λεωφορείο, γεμάτο υπαλλήλους του υπουργείου Αμυνας και ανατίναξε το φορτίο του, την ώρα που το όχημα πλησίαζε στο νευραλγικό κέντρο του πακιστανικού στρατού, κοντά στην επίσημη κατοικία του προέδρου Μουσάραφ, προκαλώντας τον θάνατο 17 ανθρώπων.

Το λεωφορείο 40 θέσεων καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ τα σωστικά συνεργεία αναγκάσθηκαν να κόψουν τις λαμαρίνες για να ανασύρουν τις σορούς των επιβατών. «Ακουσα ισχυρή έκρηξη και είδα το λεωφορείο να σηκώνεται στον αέρα και να διαλύεται. Ανθρώπινα μέλη ήταν σκορπισμένα σε όλο τον δρόμο και το αίμα ήταν παντού», είπε αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το λεωφορείο μετέφερε υπαλλήλους της επίφοβης υπηρεσίας αντικατασκοπείας του Πακιστάν (ISI), που ηγείται της εκστρατείας κατά της Αλ Κάιντα. Η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε τρία χιλιόμετρα από την πρώτη στην πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά Ρόγιαλ Αρτίλερι Μπαζάρ, ήταν σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να σκοτώσει αξιωματικούς του στρατού, που περνούν από εκεί στον δρόμο τους για το υπουργείο. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Πρόοδος στις συνομιλίες

Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά σημάδια για εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει το Πακιστάν έδιναν χθες εκπρόσωποι του προέδρου Μουσάραφ και της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο από το Ντουμπάι όπου βρίσκονται.

Συνεργάτης της αυτοεξόριστης ηγέτιδος και κόρης του απαγχονισθέντος προέδρου και πρωθυπουργού Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο, δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν πραγματοποιήσει «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες τους, με στόχο την εκπόνηση σχεδίου διαμοιρασμού της εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή