Πιέσεις εκ δεξιών δέχεται ο Κάμερον

Πιέσεις εκ δεξιών δέχεται ο Κάμερον

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η ένταση στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, καθώς ανώτατο στέλεχος της παράταξης κάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να επικεντρωθεί στην ουσία του λεγόμενου «θατσερικού» συστήματος αξιών. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το εναλλακτικό μανιφέστο το οποίο αναμένεται να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα ο πρώην αντιπρόεδρος των Τόρις και βουλευτής του κόμματος επί τριάντα ολόκληρα χρόνια, Μάικλ Ανκραμ, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στον κ. Κάμερον, ο οποίος δέχεται ήδη ισχυρές πιέσεις από τη δεξιά πτέρυγα της παράταξης προκειμένου να αναπροσαρμόσει την πολιτική του.

Στο εν λόγω μανιφέστο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Παραμένουμε Συντηρητικοί», γίνεται λόγος περί υποχρέωσης της εκάστοτε ηγεσίας του κόμματος να επικεντρώνεται στα θέματα της φορολογίας, της Ευρώπης και του έγγαμου βίου. Παράλληλα, ο κ. Ανκραμ χαρακτηρίζει «αποτυχημένη» τη στρατηγική της προβολής του κ. Κάμερον ως φυσικό διάδοχο του πρώην πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ. «Ο κ. Κάμερον οφείλει να αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι το κόμμα δεν απώλεσε τις αξίες και τις αρχές που αποτελούσαν ανέκαθεν την ψυχή του», υπογραμμίζεται στο μανιφέστο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν χθες στην The Daily Telegraph. Ο κ. Ακραμ επικροτεί μεν την πολιτική των φοροαπαλλαγών για τα παντρεμένα ζευγάρια, πλην όμως, κατέστησε σαφές ότι η χορήγηση παρόμοιων προνομίων στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια «προσβάλει τη νοημοσύνη των Βρετανών». Οσον αφορά την Ευρώπη, ο κ. Ακραμ είναι σαφής: «Δεν πρέπει ποτέ να αποδεχτούμε το ενιαίο νόμισμα και το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τα οποία προσβλέπουν στη δημιουργία μιας χώρας με τ’ όνομα Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να κερδίσει τον κεντρώο χώρο, ο Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε χθες τον διορισμό δύο Συντηρητικών βουλευτών και ενός από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών σε ρόλο κυβερνητικών συμβούλων. Οι τρεις βουλευτές θα ηγηθούν επιτροπών που θα εκδώσουν αναφορές αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, την περίθαλψη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και τα προβλήματα στις αγροτικές κοινότητες. «Τα σημαντικά προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ρηχό τρόπο της απαρχαιωμένης πολιτικής», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Οι πολίτες αντιμετωπίζουν πλέον τις ίδιες προκλήσεις και αποτελεί ολίσθημα να τους αντιμετωπίζουμε ως μέλη αντιμαχόμενων κοινωνικών ομάδων», κατέληξε ο κ. Μπράουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή