Σκληρό μήνυμα του ηγέτη του SPD

Σκληρό μήνυμα του ηγέτη του SPD

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην τάξη επανέφερε χθες όσους υπονομεύουν την ενότητα των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών ο ηγέτης του κόμματος (SPD), Κουρτ Μπεκ, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια για την επίδειξη ισχύος του. Ο εσωκομματικός καβγάς ξέσπασε μετά την παρουσίαση βιβλίου από δύο νυν υπουργούς του μεγάλου συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ, τον Πεερ Στάινμπρουκ και τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, καθώς και τον πρώην ηγέτη του SPD, Ματίας Πλάτσεκ, κατά την οποία τα τρία στελέχη του SPD ζήτησαν να μην αποκλίνει από την κεντρώα στροφή, που είχε πραγματοποιηθεί επί κυβερνήσεως Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Προσπάθεια διχασμού»

Μπορεί ο Μπεκ να αποκάλεσε το επίμαχο βιβλίο «σημαντική συνδρομή στην προγραμματική συζήτηση» του SPD, αλλά η αριστερή πτέρυγα του κόμματος είναι εξαγριωμένη. Η εκπρόσωπός της, Αντρέα Νάλες, χαρακτήρισε το πόνημα «μία προσπάθεια διχασμού των σοσιαλδημοκρατών» και επαναφοράς στο προσκήνιο ζητημάτων, όπως η αμφιλεγόμενη ατζέντα 2010.

Αλλοι πιο συνετοί θεωρούν υπερβολική την εκτίμηση των δημοσιογράφων ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη χαρακωμάτων στους κόλπους του κόμματος. «Ο Χέλμουτ Σμιτ έλεγε πάντα ότι το κόμμα μας είναι σαν γλάρος. Εχει ανάγκη και την αριστερή και τη δεξιά πτέρυγα για να πετάξει», σχολίασε ο επικεφαλής της συντηρητικής φατρίας, Γιοχάνες Καρς. Στη μέση πάντως βρίσκεται ο Κουρτ Μπεκ, ο οποίος δήλωσε ρητά χθες ότι δεν θα ανεχθεί άλλα συντροφικά μαχαιρώματα και πως μελλοντικά θα αρχίσει να διαπομπεύει δημοσίως όσους υπονομεύουν την ενότητα του SPD. «Υπάρχουν άνθρωποι στην τρίτη ή τέταρτη σειρά του κόμματος, οι οποίοι κρύβονται και λένε διάφορες εξυπνάδες, ως επί το πλείστον ανεύθυνες», εξήγησε. H αποφασιστική του στάση επαινέθηκε από αμφότερα τα στρατόπεδα. «Η υποψηφιότητα για την καγκελαρία είναι δεδομένη, ο Κουρτ Μπεκ είναι καλός ηγέτης. Εκείνος ηγείται», επισήμανε ο Καρς, ενώ «άνθρωπο του Κέντρου» αποκάλεσε τον Μπεκ και η Νάλες.

Υποστήριξη απέσπασε ο Μπεκ και από τα κρατίδια. «Εχει δίκιο, υπάρχουν όντως άνθρωποι που λένε βλακείες», παραδέχθηκε ο επικεφαλής του κόμματος στη Σάαρ, Χάικο Μάας, ο οποίος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα. Του τρόπου άσκησης της ηγεσίας του κόμματος από τον Μπεκ υπεραμύνθηκε επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ. «Κανονικά δεν είναι στο στυλ του να ακολουθεί μία αποφασιστική πολιτική στα πρότυπα του Γκέρχαρντ Σρέντερ, απέδειξε όμως ότι όταν χρειαστεί μπορεί να το κάνει», σχολίασε ο επικεφαλής του κόμματος στη Βαυαρία, Φραντς Μάγκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή