Συλλήψεις με «άρωμα» Αλ Κάιντα στη Δανία

Συλλήψεις με «άρωμα» Αλ Κάιντα στη Δανία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Οι Αρχές της Δανίας συνέλαβαν χθες οκτώ άτομα που θεωρούνται ύποπτα για την προετοιμασία επίθεσης με εκρηκτικά και εκτιμούν πως κάποιοι μεταξύ αυτών έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Οι συλλήψεις έγιναν σε ξεχωριστές αστυνομικές επιχειρήσεις, χθες τα ξημερώματα, στο κέντρο και σε προάστια της Κοπεγχάγης. Οι συλληφθέντες κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία και την Τουρκία, αλλά έξι εξ αυτών έχουν δανέζικο διαβατήριο. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 19 έως 29 ετών.

«Με τις συλλήψεις αυτές προλάβαμε μια τρομοκρατική επίθεση» είπε ο επικεφαλής της δανέζικης υπηρεσίας πληροφοριών ΡΕΤ, Γιάκομπ Σαρφ. «Πρόκειται για ριζοσπαστικούς ισλαμιστές που έχουν δεσμούς με άτομα της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, υπάρχει άμεση σχέση με την Αλ Κάιντα».

Οι Αρχές δεν ανέφεραν αν η επίθεση επρόκειτο να εκδηλωθεί μέσα ή έξω από τη Δανία. Στη Δανία έχει 20 χρόνια να εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση, όμως η χώρα έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο ισλαμιστών. Οι φόβοι στη Δανία εντάθηκαν μετά τις επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο, καθώς η Κοπεγχάγη ήταν, όπως και το Λονδίνο, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ κατά την εισβολή στο Ιράκ. Η δημοσίευση από δανέζικη εφημερίδα σκίτσων με θέμα τον Μωάμεθ είχε επίσης πυροδοτήσει αντιδράσεις μεταξύ των φανατικών ισλαμιστών, που την είχαν θεωρήσει βλάσφημη.

«Κάποιοι θεώρησαν ότι εξαπολύεται επίθεση εναντίον του Ισλάμ» είπε ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας του Σουηδικού Κολεγίου Αμυνας, Μάγκνους Ράνστορπ. Μετά τέσσερα χρόνια, η Δανία απέσυρε τον Ιούνιο τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Στη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση, που εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτο, συνεργάστηκαν μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Οι Αρχές δεν έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις, αν και υπογράμμισαν ότι οι ύποπτοι βρίσκονταν εδώ και πολύ καιρό υπό παρακολούθηση. «Οι έρευνές μας έδειξαν ότι κάποιοι από τους υπόπτους είχαν προμηθευτεί υλικά για την παρασκευή εκρηκτικών» είπε ο Σαρφ, χωρίς να απαντήσει αν βρέθηκαν ή όχι εκρηκτικά στα διαμερίσματα των οκτώ και τόνισε ότι η ριζοσπαστικοποίηση αυτών εξελίχθηκε εν μέρει στο εσωτερικό της Δανίας.

Οι δύο κύριοι ύποπτοι επρόκειτο να παρουσιαστούν σήμερα στον ανακριτή.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, η αστυνομία εκκένωσε διαμερίσματα στη συνοικία Νορεμπρό. «Οταν κατεβήκαμε στο όχημα της αστυνομίας μας είπαν ότι υποπτεύονταν ότι υπήρχαν εκρηκτικά ή πολύ εύφλεκτα υλικά» είπε ο γείτονας ενός από τους συλληφθέντες.

Ηταν η τρίτη αντιτρομοκρατική επιχείρηση των δανέζικων αρχών από το 2005. Σήμερα αναμένεται να αρχίσει στην Κοπεγχάγη η δίκη τεσσάρων από αυτούς που συνελήφθησαν το 2005 με την κατηγορία της προετοιμασίας βομβιστικών επιθέσεων. Τον Φεβρουάριο φέτος, δικαστήριο της Κοπεγχάγης καταδίκασε Δανό μουσουλμάνο σε 7 χρόνια φυλάκιση για τον σχεδιασμό επίθεσης, ενώ αθώωσε τρεις άλλους. Η δίκη του ενός από τους τρεις θα επαναληφθεί.

Ο Σαρφ εκτίμησε πως η Αλ Κάιντα αναδιοργανώνεται. «Είχε περάσει στην άμυνα, αλλά τώρα κερδίζει ξανά έδαφος και θα είναι σε θέση να εξαπολύσει τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον δυτικής χώρας» είπε ο αρχηγός της δανέζικης υπηρεσίας πληροφοριών.Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή