ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Απόφαση κατεδάφισης του «τείχους ασφαλείας»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκανε δεκτή την προσφυγή των Αρχών του παλαιστινιακού χωριού Μπιλίν της Δυτικής Οχθης κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, διατάσσοντας την κατεδάφιση του «τείχους ασφαλείας» γύρω από το εν λόγω χωριό. Οι δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι το «τείχος ασφαλείας», το οποίο αποκόπτει τους κατοίκους του χωριού από τα αγροκτήματά τους, αποτελεί βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων των κατοίκων του και κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να σχεδιάσει εκ νέου την πορεία του αμυντικού έργου. Από την πλευρά του, πάντως, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης υποστήριξε ότι το τείχος έπρεπε να «περάσει» από το χωριό Μπιλίν προκειμένου να προστατευτεί ο εβραϊκός εποικισμός του Μοντίν. Το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί την απόφαση.

ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Δεν ήταν Κινέζοι χάκερ

ΠΕΚΙΝΟ. Διαψεύστηκε χθες από το Πεκίνο η είδηση ότι χάκερ, που ελέγχονται από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, κατάφεραν να μπουν σε δίκτυο του αμερικανικού Πενταγώνου τον περασμένο Ιούνιο, αποσπώντας στοιχεία και υποχρεώνοντας τους αρμόδιους να κλείσουν επί μία και πλέον εβδομάδα το σύστημα, που εξυπηρετεί τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς. Η πληροφορία, που φιλοξενήθηκε χθες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ήρθε να προστεθεί στην πρόσφατη καταγγελία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, πως Κινέζοι χάκερ «μόλυναν» με προγράμματα κατασκοπείας τα δίκτυα της γερμανικής κυβέρνησης.

ΑΝΑΙΤΙΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ

Ταλαιπωρία στο μετρό του Λονδίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκατοντάδες χιλιάδες Λονδρέζοι ταλαιπωρήθηκαν χθες για να φτάσουν στις δουλειές τους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στη συντήρηση του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας. Ηταν η δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων των 2.300 εργαζομένων και είχε αποτέλεσμα την αναστολή εννέα από τις συνολικά 12 γραμμές του υπογείου. Ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, χαρακτήρισε εντελώς αναίτια την απεργία και κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν αμέσως στις δουλειές τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου, Κεν Λίβινγκστοουν, ο οποίος υπενθύμισε πως όλα τα αιτήματα των απεργών έχουν ήδη επιλυθεί.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Χωρίς κυβέρνηση ακόμη το Βέλγιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές, το Βέλγιο εξακολουθεί να μην έχει κυβέρνηση, οι προσπάθειες για τη διαμόρφωσή της βρίσκονται υπό αίρεσιν και οι εκκλήσεις για ενότητα του βασιλιά Αλβέρτου ΙΙ φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Είναι τέτοια η διάσταση απόψεων μεταξύ γαλλόφωνων και φλαμανδικών κομμάτων ως προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ώστε γνωστοί πολιτικοί και ΜΜΕ μιλούν πλέον ανοιχτό για ένα ενδεχόμενο διαζύγιο μεταξύ των δύο κοινοτήτων του Βελγίου. Στις εκλογές του Ιουνίου, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι έλαβαν 81 από τις 150 βουλευτικές έδρες και συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης προσέκρουσε στις απαιτήσεις των Φλαμανδών (οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία στη χώρα) για περισσότερη αυτονομία και τον επανασχεδιασμό της δίγλωσσης εκλογικής περιφέρειας των Βρυξελλών.

ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

Ο «Φέλιξ» πλήττει τη Νικαράγουα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Με τεράστια ισχύ, αναβαθμισμένος στην κατηγορία 5, έφτασε χθες στην ακτή Μισκίτο της Νικαράγουας, όπου παρέμεναν χιλιάδες παγιδευμένοι Ινδιάνοι, ο τυφώνας «Φέλιξ». Περίπου 350 άτομα απομακρύνθηκαν κατά μήκος των ακτών της Νικαράγουας, στη Μισκίτο όμως οι Ινδιάνοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Είκοσι ψαράδες αγνοούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Στο μεταξύ, σε τυφώνα εξελίχθηκε και η τροπική καταιγίδα Ενριέτ, που κατευθυνόταν με ανέμους ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα προς το Κάμπο Σαν Λούκας, δημοφιλές θέρετρο, στο οποίο συχνάζουν αστέρες του Χόλιγουντ και λάτρεις του ψαρέματος.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Πράσινο φως» για υβριδικά έμβρυα;

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δεκτό αναμένεται να γίνει από την Αρχή Γονιμότητας και Εμβρυολογίας της Βρετανίας το αίτημα επιστημόνων για τη δημιουργία υβριδικών εμβρύων, τα οποία θα προκύψουν από την τοποθέτηση ανθρώπινων κυττάρων σε ωάρια ζώων. Από τα έμβρυα – χίμαιρες αναμένεται να συλλεχθούν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα που υπόσχονται πολλά για την εξεύρεση καινοτόμων θεραπειών σε ανίατα νοσήματα. Η χρήση των ζωικών ωαρίων αναμένεται να επιλύσει την έλλειψη γυναικείων ωαρίων προς έρευνα. Τα έμβρυα – χίμαιρες, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, πρέπει να καταστραφούν προτού γίνουν 14 ημερών και φυσικά δεν επιτρέπεται να εμφυτευθούν σε γυναικεία μήτρα.

ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Ο Βαλεντίνο αποχωρεί

ΡΩΜΗ. Την αποχώρησή του από επικεφαλής σχεδιαστής του ομώνυμου οίκου ανακοίνωσε χθες ο μόδιστρος Βαλεντίνο ύστερα από 45 χρόνια θητείας στην υπηρεσία της μόδας. Ο 75χρονος σχεδιαστής, που έχει ντύσει αστέρες του Χόλιγουντ και το διεθνές τζετ σετ, δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει το έργο του τον Ιανουάριο μετά την παρουσίαση της πρετ α πορτέ κολεξιόν του στο Παρίσι τον Οκτώβριο και της συλλογής υψηλής ραπτικής τον Ιανουάριο. Ο Βαλεντίνο είχε ήδη γιορτάσει τα 45χρονά του με ένα τριήμερο πάρτι στη Ρώμη τον περασμένο Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή