Φλερτάρει τη θέση του Ολάντ ο δήμαρχος του Παρισιού

Φλερτάρει τη θέση του Ολάντ ο δήμαρχος του Παρισιού

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ποιο θα είναι το επόμενο αξίωμα του Μπερτράν Ντελανοέ; Ο δήμαρχος του Παρισιού ανακοίνωσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος για τρίτη τετραετία στον δήμο, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να γίνει το Παρίσι πιο πράσινο και πιο σύγχρονο, καθώς και να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κατοικιών για άτομα χαμηλού εισοδήματος. Ομως, νωρίτερα, ο Ντελανοέ, ανερχόμενο στέλεχος των Σοσιαλιστών, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει παράλληλα και την προεδρία του Σοσιαλιστικού κόμματος, μετά την αποχώρηση του Φρανσουά Ολάντ, το 2008. «Επειτα από επτά χρόνια θητείας, η απόφαση να είμαι ξανά υποψήφιος στον δήμο δεν ήταν αυτονόητη» είπε ο Ντελανοέ στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν». Στήριξε όμως την απόφασή του στην επιθυμία «να πάει το Παρίσι πιο μπροστά από την εποχή του». «Μπροστά από την εποχή του σημαίνει να μην υπόκειται στις αλλαγές που φέρνει το μέλλον αλλά να τις διαμορφώνει».

Μεγαλόπνοα σχέδια

Ο Ντελανοέ, ο πρώτος σοσιαλιστής δήμαρχος στην 30χρονη ιστορία των αιρετών δημάρχων του Παρισιού, είπε ότι, επί των ημερών του, το Παρίσι διαθέτει 30.000 κοινωνικές κατοικίες, αντί 9.000 που διέθετε την εποχή των συντηρητικών προκατόχων του. Ανήγγειλε μεγαλόπνοα σχέδια για τις δημόσιες μεταφορές στην πόλη, με την επέκταση του τραμ, την πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων και του μετρό, την καθιέρωση πλωτών λεωφορείων στον Σηκουάνα και την ενίσχυση της κυκλοφορίας του ποδηλάτου.

«Δεν είμαι κατά των αυτοκινήτων, είμαι κατά της ρύπανσης» είπε ο δήμαρχος του Παρισιού, επισημαίνοντας ότι επί των ημερών του οι εκπομπές ρύπων στο Παρίσι μειώθηκαν κατά 9% και ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας η μείωση θα έχει φθάσει το 25%.

Στο «θερινό πανεπιστήμιο» του Σοσιαλιστικού κόμματος, το Σαββατοκύριακο, ο Ντελανοέ είχε τονίσει με υπερηφάνεια την πίστη του στο κόμμα. «Εχω την ταυτότητα του μέλους εδώ και τριάντα πέντε χρόνια και δεν σκοπεύω να την αποχωριστώ μέχρι την τελευταία μου πνοή» είπε. «Και όταν συναντώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μου προτείνει θέσεις στην κυβέρνηση». Ηταν μια σαρκαστική αναφορά σε πλείστα όσα στελέχη του κόμματός του που έχουν δεχθεί τα αξιώματα που τους έχει προσφέρει ο συντηρητικός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Η προεδρία των Σοσιαλιστών χηρεύει το 2008 και ο Ντελανοέ θεωρείται ένας από τους πιθανούς διαδόχους. «Θα αφιερωθώ στον δήμο 100% αλλά δεν βλέπω κάτι κακό στο να ασχολούμαι και με θέματα ευρύτερης πολιτικής» είπε ο Ντελανοέ στη γαλλική εφημερίδα. Μέχρι στιγμής, ο Ντελανοέ έχει κρατηθεί μακριά από την εθνική πολιτική, καθώς και από τις διαμάχες ανάμεσα στις πτέρυγες του κόμματός του. afp

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή