«Μίλησα τετ α τετ με τον Καντάφι για 50 ώρες»

«Μίλησα τετ α τετ με τον Καντάφι για 50 ώρες»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Υπό το βάρος των πιέσεων της αριστερής αντιπολίτευσης, η Σεσιλιά Σαρκοζί, σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, έλυσε τη σιωπή της για τον ρόλο της στην υπόθεση της μεσολάβησής της με σκοπό την απελευθέρωση Βουλγάρων νοσοκόμων και ενός Παλαιστινίου γιατρού, από τη Λιβύη, τον περασμένο μήνα. Σε συνέντευξή της στη μεγάλη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα L’ Est Republicain, η κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι η θέση της δεν είναι να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες της γαλλικής διαμεσολάβησης στη Λιβύη.

Δεν θα καταθέσει

Παρά την άρνησή της, ωστόσο, να καταθέσει, οι Γάλλοι σοσιαλιστές, διά του βουλευτού τους Φρανσουά Λοκλέ, επιμένουν ότι και μπορεί και οφείλει να καταθέσει όπως οποιοσδήποτε Γαλλος πολίτης και ότι επειδή ο ρόλος της συζύγου του Γάλλου προέδρου δεν είναι σαφής, θα πρέπει η ίδια να τον προσδιορίσει.

Και ενώ δεν έχει ακόμη κοπάσει ο θόρυβος για τα ανταλλάγματα που έλαβε το Παρίσι και που σύμφωνα με τους Γάλλους σοσιαλιστές αφορούν συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για όπλα και πυρηνικά, η Σεσιλιά Σαρκοζί ισχυρίστηκε ότι το μόνο που πρόσφερε στην Τρίπολη ήταν ιατρική εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Η κ. Σαρκοζί δήλωσε σοκαρισμένη από τον τρόπο που ορισμένα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την επίσκεψή της στη Λιβύη και τον ανθρώπινο πόνο. Στα δύο ταξίδια της στην Τρίπολη η Σεσιλιά Σαρκοζί τόνισε ότι συνομίλησε στα αγγλικά τετ α τετ και επί 50 ώρες με τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Σε αντάλλαγμα να αφεθούν ελεύθερες οι Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι είχαν μολύνει με τον ιό του έιτζ παιδιά σε νοσοκομείο της Τρίπολης, η κ. Σαρκοζί πρόσφερε στον Καντάφι να σταλούν Γάλλοι γιατροί για να εκπαιδεύσουν τους Λίβυους συναδέλφους τους.

Πρόσφερε επίσης φάρμακα κατά του έιτζ και υποσχέθηκε να δοθούν γρήγορα βίζες στους ασθενείς του νοσοκομείου -που είναι κυρίως παιδιά-, των οποίων η κατασταση της υγείας παρουσιάζει επιδείνωση, για να μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία.

Ερωτηθείσα πώς πέτυχε εκεί όπου άλλοι διπλωμάτες πριν από εκείνη είχαν αποτύχει, η κ. Σαρκοζί επισήμανε ότι πήγε στη Λιβύη ως γυναίκα και ως μητέρα χωρίς να χάσει χρόνο ασχολούμενη με περίπλοκες διεθνείς σχέσεις, και με τη μόνη πρόθεση να σώσει ανθρώπινες ζωές. «Κανείς δεν θα με εμποδίσει να προσπαθήσω να απαλύνω τη δυστυχία του κόσμου, όπου και αυτή υπάρχει», είπε με έμφαση.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη της Σεσιλιά Σαρκοζί, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, είπε ότι η υπόθεση της γαλλικής διαμεσολάβησης στη Λιβύη αποτελεί «θεραπεία για τον γάμο» του ζεύγους Σαρκοζί και ότι ο Γαλλος πρόεδρος έστειλε τη συζυγό του στην Τριπολη ορμώμενος από την επιθυμία να της βρει έναν ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή