Αγνοείται o λάτρης της περιπέτειας Στίβεν Φόσετ

Αγνοείται o λάτρης της περιπέτειας Στίβεν Φόσετ

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα χρόνια μετά την εξαφάνιση της Αμερικανίδας Αμίλια Ερχαρτ, πρωτοπόρου πιλότου και υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών, ένας άλλος πρωτοπόρος Αμερικανός πιλότος, ο Στίβεν Φόσετ, ο οποίος έκανε πρώτος, το γύρο του κόσμου με αερόστατο, το 2002, αγνοείται, από την περασμένη Δευτέρα. Ο Φόσετ, 63 ετών, απογειώθηκε με ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος τύπου Bellanca Citabria Super Decathlon, από τον αεροδιάδρομο στο ράντσο της οικογενείας Χίλτον, στη Νεβάδα, για μία μικρής διάρκειας πτήση. Εκτοτε, αγνοείται ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες των αμερικανικών αρχών για τον εντοπισμό του.

«Θα τον βρουν σε καμιά πλαγιά», είπε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο φίλος του Φόσετ, Τζον Κούγκλερ, ο οποίος τον έμαθε να πετάει με αερόστατο. «Θα είναι πεινασμένος και θα έχει ανάγκη από ένα καλό γεύμα». Για έναν πεπειραμένο πιλότο άλλωστε, όπως ο Στίβεν Φόσετ, η πτήση της περασμένης Δευτέρας, ήταν μια πτήση ρουτίνας.

Ρεκόρ

Πρόσφατα, ο Φόσετ έθετε όλο και πιο ψηλά τον πήχυ, προσπαθώντας να καταρρίψει και άλλα ρεκόρ, ένα πραγματικό πάθος το οποίο μοιράζεται με τον Βρετανό εκκεντρικό εκατομμυριούχο, Ρίτσαρντ Μπράνσον. Λέγεται ότι τόσος είναι ο θαυμασμός του Μπράνσον για τον Στίβεν Φόσετ, ώστε κάποτε, δήλωσε γι’ αυτόν ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι άνθρωπος μόνον κατά το ήμισυ». Ο Στίβεν Φόσετ γεννήθηκε το 1944 στο Γκάαρντεν Γκρόουβ της Καλιφόρνιας. Από τα παιδικά του ακόμη χρόνια, η περιπέτεια τού ασκούσε ιδιαίτερη έλξη. Με την ομάδα των προσκόπων της περιοχής του άρχισε να εξερευνά τη Φύση και τα βουνά της Καλιφόρνιας. «Ημουν 12 ετών όταν έκανα την πρώτη μου αναρρίχηση σε βουνό και έκτοτε δεν νομίζω ότι σταμάτησα ποτέ», έχει πει. Ο Φόσετ έχει ανέβει σε περισσότερες από 400 δύσκολες κορυφές στον κόσμο μεταξύ των οποίων και του όρους Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία.

Σπουδές

Η δίψα του, ωστόσο, για την περιπέτεια δεν του στέρησε τις σοβαρές πανεπιστημιακές σπουδές. Στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, σπούδασε αρχικώς διοίκηση επιχειρήσεων. Κατόπιν συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Washington στο Μισούρι, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι μέλος. Μετά τις σπουδές του, άρχισε να εργάζεται ως χρηματιστής στο Σικάγο. Πολύ σύντομα ίδρυσε εκεί τη δική του χρηματιστηριακή επιχείρηση με το συμβολικό όνομο Marathon Securities, η οποία απεδείχθη χρυσωρυχείο. Εύρωστος πλέον οικονομικά, ο Φόσετ μπορούσε να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του και να αφιερωθεί στην περιπέτεια. Αρχισε να επενδύει τα χρήματά του σε επικίνδυνες αποστολές, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στην πτήση με αερόστατο, ανεμόπτερο, ιστιοπλοϊκό, χόμπι που τού χάρισαν παγκόσμια φήμη.

Προικισμένος με μοναδική τόλμη και εξαιρετική φυσική αντοχή, ο Στίβεν Φόσετ αντιμετωπίζει την κατάρριψη των ρεκόρ, ως νέες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Και εύχεται αυτές να μην τελειώσουν ποτέ. Οταν τον περασμένο χρόνο, το όνομα του χαράχτηκε στον Αμερικανικό Τοίχο της Φήμης των Αεροπόρων, στο Οχάιο, ο Φόσετ, παραλαμβάνοντας το σχετικό βραβείο, είπε χαμογελώντας: «Ελπίζω να μη μου δίνετε αυτό το βραβείο επειδή θεωρείτε ότι η σταδιοδρομία μου έχει ολοκληρωθεί γιατί δεν εχω ακόμη τελειώσει».

Το 1985, ο Φόσετ διέσχισε κολυμπώντας τη Μάγχη.

Το 1992, συμμετείχε σε αγώνα με έλκηθρα που τα σέρνουν σκύλοι, στην Αλάσκα. Ηταν τόσο δύσκολες οι συνθήκες του αγώνα, που ο Φόσετ, σημειώνει στην αυτοβιογραφία του με τον τίτλο «Chasing The Wind», η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο χρόνο, ότι αναγκάστηκε να δαγκώσει το αυτί του σκύλου που έσερνε το έλκηθρό του, για να τον κάνει να προχωρήσει.

Η θάλασσα

Η θάλασσα και η ιστιοπλοΐα συγκαταλέγονται επίσης στα πάθη του Στίβεν Φόσετ. Κάτοχος 13 από τα 22 παγκόσμια ρεκόρ, το Οκτωβριο του 2001, ο Φόσετ διέσχισε με καταμαράν τον Ατλαντικό σε τέσσερις ημέρες και 17 ώρες, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2004, με το ίδιο καταμαράν, έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ του διάπλου της Γης, σε μόλις έξι ημέρες.

Ο αέρας, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι το πραγματικό στοιχείο του τολμηρού Αμερικανού. Το 1997, προσπάθησε για πρώτη φορά να κάνει το γύρο του κόσμου με αερόστατο, το οποίο έπεσε στη Ρωσία. Πέντε χρόνια αργότερα, και έπειτα από πέντε αποτυχημένες αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνες προσπάθειες, ο Φόσετ πέτυχε το εγχείρημα του καλύπτοντας 19.428 μίλια πάνω από το Νότιο Ημισφαίριο. «Είναι θαυμάσιο», είχε δηλώσει τότε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του. «Τα κατάφερα με την έκτη προσπάθεια και μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία». Ο Φόσετ είχε κάθε λόγο να είναι ικαοποιημένος. Σε μία από τις προσπάθειές του, το 1998, το αερόστατο του καταστράφηκε και έπεσε στη θάλασσα των Κοραλλιών, πάνω από τις ακτές της Αυστραλίας, από ύψος 8.839 μέτρων. Τότε ο Φόσετ είχε κινδυνευσει πραγματικά και όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, είχε φοβηθεί ότι θα πεθάνει. Ηταν από τις λίγες φορές που είχε εκφράσει τόσο ανοιχτά τα συναισθήματά του, καθώς όπως λένε όσοι τον έχουν γνωρίσει, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων ο οποίος προτιμά να «μιλούν» για αυτόν τα τολμηρά επιτεύγματά του. Τον περασμένο χρόνο, ο Φόσετ κατέπληξε για μία ακόμη φορά τον κόσμο, καθώς έγινε ο πρώτος πιλότος που έκανε το γύρο του κόσμου χωρίς να σταματήσει για ανεφοδιασμό σε μια πτήση που διήρκεσε 76 ώρες, σημειώνοντας και πάλι παγκόσμιο ρεκόρ. «Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσω», είχε πει τότε. «Αυτό που φαντάζομαι ότι θα αλλάξει όταν γίνω πλέον 90 ετών είναι ότι θα στείλω ένα αεροπλάνο το οποίο θα χειρίζομαι με τηλεχειριστήριο, να κάνει το γύρο του κόσμου για μένα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή