Απελευθέρωσαν 16 στο Πακιστάν

Απελευθέρωσαν 16 στο Πακιστάν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΚΙΣΤΑΝ. Πακιστανοί ισλαμιστές, οι οποίοι διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, απελευθέρωσαν χθες 16 στρατιώτες που κρατούσαν αιχμάλωτους, σε συνοριακή περιοχή με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι άνευ όρων, παρότι οι φύλαρχοι της περιοχής του Ουαριζιστάν, όπου κρατούνται αιχμάλωτοι -είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές, κατά την επίσημη εκδοχή- 240 στρατιώτες, από την περασμενη εβδομάδα, ζητούν την απελευθέρωση πέντε συντρόφων τους και την αποχώρηση του στρατού από την περιοχή.

Κι ενώ η πάταξη των συνεχιζόμενων βιαιοτήτων στο Πακιστάν παραμένει το κυριότερο ζητούμενο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ζήτησε χθες από τον στρατηγό Μουσάραφ να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής του από την εξουσία, στο πλαίσιο εκδίκασης νομικών προσφυγών εναντίον του από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Παράλληλα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η προσπάθεια συνεργασίας του Μουσάραφ με την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία δήλωσε χθες πρόθυμη να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον στρατηγό. Η πρότασή της, ωστόσο, δεν σχολιάστηκε από την άλλη πλευρά.

Η Μπούτο επιστρέφει πριν από τις εκλογές

Σε τηλεφωνική συνέντευξή της, στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Μπούτο είπε ότι θα επιστρέψει από την εξορία σε μερικές «εβδομάδες, όχι μήνες», πριν από τις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. «Υπήρξε πρόοδος σε ορισμένους τομείς και δουλεύουμε πάνω σ’ αυτούς τους τομείς», είπε η κ. Μπούτο, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκε «καλή» πρόοδος.

Σύμφωνα με την ίδια, έχει «επιλυθεί» ένα από τα σημαντικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις – παραίτηση του Μουσάραφ από την αρχηγία του στρατού, πριν από την απόπειρα επανεκλογής του στην προεδρία, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Καθόσον μάς αφορά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένστολο πρόεδρο» είπε. Η σημαντικότερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε στο θέμα «των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», είπε η Μπούτο, το οποίο περιλαμβάνει συμφωνία για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν από τις εκλογές. Τέλος, αξιωματούχοι του κόμματος του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ προανήγγειλαν την επιστροφή του, στο Πακιστάν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή