Πιο ισχυροί οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν

Πιο ισχυροί οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ενοίκια έχουν ανέβει στα ύψη, ο πληθωρισμός πετάει στο 17% και δέκα εκατομμύρια Ιρανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η αστυνομία έκλεισε 20 κουρεία την περασμένη εβδομάδα γιατί προσέφεραν άσεμνα κουρέματα και σε πολλά μέρη απαγορεύουν στις γυναίκες να ποδηλατούν καθώς η κοινωνική καταπίεση συνεχίζεται.

Πολλά προβλήματα

Επί μήνες τώρα, οι μέσοι Ιρανοί υφίστανται οικονομικές δυσκολίες, πολιτική καταπίεση και διεθνή απομόνωση καθώς η ηγεσία της χώρας παραμένει ανυποχώρητη στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος. Ομως, σε μια χώρα της οποίας οι ηγέτες αντιλαμβάνονται την εθνική ασφάλεια, την κυβερνητική σταθερότητα και τις ισλαμικές αξίες σαν ένα, προβλήματα που συνήθως θα απειλούσαν την ηγεσία αντιθέτως εκλαμβάνονται σαν ευκαιρία ώστε να διασφαλίσει τη θέση της. Παραδόξως, η αποτυχία του προέδρου κ. Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ στην οικονομία, οι πιέσεις της Δύσης για τα πυρηνικά και το ρόλο του Ιράν στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών κυρώσεων, έχουν ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς της κυβέρνησης.

Η προσπάθεια να παραμείνουν οι πύλες του Ιράν προς τη Δύση ερμητικά κλειστές ήταν εμφανής την Κυριακή, όταν ο κ. Αχμεντινετζάντ ανακοίνωσε ότι το Ιράν έχει κατασκευάσει τρεις χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρισης και περιγέλασε τη Δύση που προσπαθεί να σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τη Δευτέρα, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, χρησιμοποίησε την πίεση που ασκείται από τη Δύση προκειμένου να κερδίσει την κοινή γνώμη: «Το Ιράν θα νικήσει αυτές τις υπερφίαλες και μεθυσμένες δυνάμεις χρησιμοποιώντας τη σοφία του», είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση φοιτητών.

Τα καυστικά σχόλια εκλήφθηκαν από διπλωμάτες και πολιτικούς αναλυτές σαν προσπάθεια του κ. Αχμεντινετζάντ να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν περισσότερο πραγματιστές συντηρητικοί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Το μήνυμα ήταν σαφές, λέει Δυτικός διπλωμάτης. «Πιστεύουν ότι αν το Ιράν κάνει μια υποχώρηση απέναντι στη Δύση στο θέμα των πυρηνικών, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για αλλαγή καθεστώτος».

Παραιτήσεις

Οι αλλαγές στην οικονομία του Ιράν ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια με την εκλογή του κ. Αχμεντινετζάντ. Εξέδωσε μια σειρά από αλλοπρόσαλλα διατάγματα που είπε ότι θα βοηθούσαν τους φτωχούς, αντίθετα όμως, συχνά έκαναν τη ζωή τους δυσκολότερη.

Πρόσφατα παραιτήθηκαν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και οι υπουργοί Πετρελαίου και Βιομηχανίας, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή