Πρώτη δεξίωση Γκιουλ χωρίς τους στρατηγούς

Πρώτη δεξίωση Γκιουλ χωρίς τους στρατηγούς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εκδήλωση δυσαρέσκειας του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας για την εκλογή Γκιουλ στην προεδρία της χώρας πρέπει να θεωρείται η απουσία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στη χθεσινή πρώτη δεξίωση του νέου προέδρου.

Αν και η προεδρία υποβάθμισε την απουσία των στρατηγών, αναφέροντας ότι η ηγεσία του στρατεύματος είχε άλλες, επείγουσες υποχρεώσεις. «Η πρόσκληση για τη δεξίωση επιδόθηκε στο Γενικό Επιτελείο, αρκετές ημέρες αφότου η ηγεσία του στρατεύματος είχε ανακοινώσει το πρόγραμμά της, που θα την κρατούσε μακριά από την πρωτεύουσα», αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας. Ενδεικτική του κλίματος που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Γκιουλ, είναι και η απουσία της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος -δηλαδή του αρχηγού του- Ντενίζ Μπαϊκάλ, από τη δεξίωση, στην οποία παραβρέθηκαν υπουργοί, βουλευτές, δικαστικοί και διπλωμάτες.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε χθες στην ιστοσελίδα της ότι μόνο ο στρατηγός Ερντάλ Τσεϊλανόγλου, επικεφαλής των κέντρων εκπαίδευσης του στρατού, παραβρέθηκε στη δεξίωση, εκπροσωπώντας το σώμα των αξιωματικών. Η παρουσία του Τσεϊλανόγλου -σύμφωνα με τη Χουριέτ- αποτελεί σαφές μήνυμα του στρατού προς τους πρώην ισλαμιστές, καθώς ο στρατηγός έπαιξε καίριο ρόλο στην ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Ευημερίας και του πρωθυπουργού Ερμπακάν το 1997, στην οποία ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν υπουργός, διατάζοντας την ανάπτυξη αρμάτων μάχης στη συνοικία Σιντσάν της Αγκυρας.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, εκτός από τη χθεσινή του απουσία, απέφυγε να παραβρεθεί στην επίσημη ορκωμοσία του προέδρου Γκιουλ την περασμένη εβδομάδα, ενώ αρνήθηκε να συναντήσει το νέο πρόεδρο σε στρατιωτική τελετή, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Ο πρόεδρος Γκιουλ, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τριβές με το πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο, ζήτησε από τη σύζυγό του, που φορά ισλαμική μαντίλα, να μην παραβρεθεί στη χθεσινή δεξίωση. Σε πλάνα που μετέδιδε χθες, η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας έδειξε ότι οι προσκεκλημένοι στο προεδρικό μέγαρο είχαν τη δυνατότητα να πιουν οινοπνευματώδη, μεταξύ τους ουίσκι και κρασί, καταρρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί το κυβερνών ΑΚΡ για πρόθεση απαγόρευσης του αλκοόλ.

Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά σημάδια για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας προσέφερε χθες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που επανέλαβε τη θετική στάση της χώρας του απέναντι στην προοπτική εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε, καλώντας επιπλέον τη μουσουλμανική χώρα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Μπαμπατσάν.

«Η βρετανική κυβέρνηση υπό τον Μπράουν είναι απόλυτα αποφασισμένη να προωθεί την υπόθεση της τουρκικής υποψηφιότητας για είσοδο στην Ενωση. Οι κοινοί θεσμοί έχουν μεγάλη αξία για εμάς και θέλουμε η Ε.Ε. να γίνει ο κοινός θεσμικός κρίκος μεταξύ των κρατών μας», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη γειτονική μας χώρα, μετά την εκλογή του κ. Γκιουλ.

Ανοίγματα και στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιεί, όμως, η τουρκική κυβέρνηση, με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ να ανακοινώνει χθες σχέδια επενδύσεων ύψους 3,5 δισ. δολαρίων σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Νότιο Ιράν, εισπράττοντας παράλληλα τις διαμαρτυρίες της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή