Σύλληψη τριών ισλαμιστών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΜΠΕΡΣΛΕΝΤΟΡΝ. Πάνω από 700 κιλά υπεροξειδίου του υδρογόνου, του χημικού που είχε χρησιμοποιηθεί και στις επιθέσεις του 2005 στον υπόγειο του Λονδίνου, είχαν συγκεντρώσει οι τρεις ισλαμιστές που συνελήφθησαν χθες στη Γερμανία. Οι άνδρες σκόπευαν, σύμφωνα με τις αρχές, να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.

Οι τρεις συνελήφθησαν σε εξοχικό σπίτι στο Ομπερσλεντορν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για δύο Γερμανούς υπηκόους, ηλικίας 22 και 28 ετών, και για έναν Τούρκο ηλικίας 29 ετών.

Εκπαίδευση στο Πακιστάν

Στα τέλη του 2006 οι τρεις είχαν κινήσει τις υποψίες των αρχών επειδή συνελήφθησαν να κατασκοπεύουν την αμερικανική βάση Χανάου, κοντά στην Φρανκφούρτη. Και οι τρεις είχαν εκπαιδευθεί στο Πακιστάν, σε στρατόπεδα της Ενωσης Ισλαμικής Τζιχάντ. «Η ομάδα αυτή διακρίνεται από βαθύ μίσος για τους Αμερικανούς» είπε ο Γιεργκ Τσίρκε, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εγκλημάτων.

Στις ΗΠΑ, οι συλλήψεις προξένησαν την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου. «Είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι υπάρχουν τρομοκράτες που θέλουν να βλάψουν αθώους» είπε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τόνι Φράτο.

«Καταφέραμε να αναγνωρίσουμε και να αποτρέψουμε εξαιρετικά σοβαρές και μαζικές βομβιστικές επιθέσεις» είπε η ομοσπονδιακή εισαγγελέας της Γερμανίας Μόνικα Χαρμς. Η Χαρμς είπε ότι οι στόχοι ήταν μέρη στα οποία σύχναζαν Αμερικανοί, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι ήταν η αμερικανική βάση Ραμστάιν και το διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, δεν επιβεβαιώθηκαν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την αποτροπή των επιθέσεων και έκανε λόγο για «πολύ πολύ μεγάλη επιτυχία».

Οι συλληφθέντες εμφανίστηκαν χθες στον ανακριτή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Καρλσρούης, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή τους.

Σύμφωνα με τις αρχές, το διάλυμα 35% υπεροξειδίου του υδρογόνου θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει βάση για ισχυρά εκρηκτικά. «Αυτό θα τους επέτρεπε να φτιάξουν βόμβες μεγαλύτερης ισχύος από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου και της Μαδρίτης» είπε ο Τσίρκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή