Οι 2 ισλαμιστές συλληφθέντες ήσαν Γερμανοί

Οι 2 ισλαμιστές συλληφθέντες ήσαν Γερμανοί

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επτά συνεργούς των τριών συλληφθέντων για την προετοιμασία επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στόχων στη Γερμανία αναζητούν τώρα οι γερμανικές υπηρεσίες, που ανησυχούν από το γεγονός ότι δύο από τους τρεις ισλαμιστές ήταν Γερμανοί που είχαν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Χάρτινγκ δήλωσε ότι η χώρα «είναι ασφαλής» αλλά ότι απαιτείται δουλειά για να αποκαλυφθεί το δίκτυο υποστήριξης των τριών συλληφθέντων, Φριτς Γκ., Ντάνιελ-Μάρτιν Σ. και Αγιεμ Γ. Οι καταζητούμενοι, κυρίως Τούρκοι αλλά και Γερμανοί, θεωρείται ότι αποτελούν τη γερμανική «θυγατρική« της «Ενωσης Ισλαμικής Τζιχαντ», ισλαμιστικής οργάνωσης που δρα στο Ουζμπεκιστάν.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει τρομοκρατική απειλή. «Ο κίνδυνος της διεθνούς τρομοκρατίας είναι μια πραγματικότητα όχι μόνο για τους Γερμανούς στρατιώτες, την αστυνομία και το προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, αλλά και για το εσωτερικό της ίδιας μας της χώρας» είπε ο Σόιμπλε.

Διαφωνίες υπουργών

Οι συλλήψεις της Τρίτης έχουν ανοίξει σφοδρές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με τις αντιτρομοκρατικές μεθόδους που εφαρμόζει η χώρα. Ο χριστιανοδημοκράτης Σόιμπλε ζήτησε χθες να δοθούν στην αστυνομία ευρείες δυνατότητες παρακολούθησης του Ιντερνετ, κάτι που είχε πρόσφατα απορριφθεί από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο. Η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Δικαιοσύνης, Μπριγκίτε Τσιπρίς, διαφώνησε κάθετα με το μέτρο αυτό και δήλωσε ότι τα υπάρχοντα αντιτρομοκρατικά εργαλεία επαρκούν. Στη διάρκεια των ερευνών, τα υπάρχοντα αντιτρομοκρατικά εργαλεία έδωσαν στις Αρχές τη δυνατότητα να παρακολουθούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις υπόλοιπες επικοινωνίες των υπόπτων.

Οι συλλήψεις έφεραν στο προσκήνιο συζητήσεις για το θέμα της παραμονής 3.000 Γερμανών στο Αφγανιστάν. Η ψηφοφορία για ανανέωση της δύναμης αυτής αναμένεται να διεξαχθεί χωρίς εκπλήξεις σε μερικές εβδομάδες. Χθες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ υποβάθμισε τη σχέση των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν με την τρομοκρατική απειλή. «Αυτοί οι άνθρωποι σχεδίαζαν να μας επιτεθούν εδώ και χρόνια, είτε είχαμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν είτε όχι» είπε ο Μπάουτσερ, αναφερόμενος στις ΗΠΑ. «Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε στο Αφγανιστάν, όπου προσπαθούμε να εμποδίσουμε την τρομοκρατία από το να ξεφύγει από αυτό το μέρος του κόσμου». Ακραίοι ισλαμιστές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα στοχεύσουν τη Γερμανία αν δεν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν.

Πέρυσι, δύο βαλίτσες με εκρηκτικά βρέθηκαν σε τρένα στις πόλεις Κόμπλεντς και Ντόρτμουντ. Οι βαλίτσες δεν είχαν εκραγεί λόγω ελαττωματικών πυροκροτητών, όμως η υπόθεση είχε εντείνει τους φόβους πως η Γερμανία μπορεί να δεχθεί επίθεση.

Είχαν προσηλυτιστεί

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται Γερμανοί που έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ να ετοιμάζουν κάτι τέτοιο στη Γερμανία. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι προσήλυτοι τείνουν να ριζοσπαστικοποιούνται πιο εύκολα, για να αποδείξουν το «βάθος» της πίστης τους στους νέους ομόθρησκούς τους. Επίσης, η έλλειψη ριζών στη μουσουλμανική πίστη τους παρασύρει πιο εύκολα σε στρεβλές ερμηνείες της πίστης. Ολλανδική μελέτη αποκάλυψε ότι μεταξύ 242 ισλαμιστών που έχουν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, οι 14, ή το 5,8% δεν είχαν γεννηθεί μουσουλμάνοι. «Αυτά τα άτομα έχουν το προσόν ότι δεν μπαίνουν σε προφίλ υπόπτου και ότι έχουν δυτικά διαβατήρια, που τους δίνουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν εύκολα» είπε ο αναλυτής Μ. Τζ Γκόελ του ινστιτούτου API του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή