Πιέζουν τον Μπράουν για δημοψήφισμα

Πιέζουν τον Μπράουν για δημοψήφισμα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πληθαίνουν οι πολιτικοί πονοκέφαλοι του Γκόρντον Μπράουν, καθώς η βρετανική κυβέρνηση δέχεται εκ νέου ισχυρότατες πιέσεις προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Με αιχμή του δόρατος το διαφημιστικό μήνυμα, το οποίο προβάλλεται από χθες στις κινηματογραφικές αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου, η διακομματική εκστρατεία των ευρωσκεπτικιστών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αποφεύγει να αναφερθεί στα αρνητικά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και στέκεται στην υποχρέωση των πολιτικών να τηρούν τις υποσχέσεις τους. Τα μέλη της εκστρατείας με τίτλο «Απαιτώ Δημοψήφισμα», μάλιστα, σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές του 2005 ότι ο τελευταίος λόγος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ανήκει στον βρετανικό λαό.

Συμμετέχουν και Εργατικοί

Η συμμετοχή βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, όπως η Τζιζέλα Στιούαρτ και ο Γκρέιαμ Στρίνγκερ, έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία πάντως κρατούσε σιγήν ιχθύος μέχρι αργά χθες το βράδυ. «Αν σοβαρολογούμε όταν διακηρύσσουμε ότι προσβλέπουμε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, τότε έχουμε χρέος να επιτρέψουμε στον λαό να αποφανθεί για το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος», τόνισε χθες η κ. Στιούαρτ. Σημειώνεται ότι η τελευταία συμμετείχε στη δημιουργία του πρώτου Ευρωσυντάγματος, το οποίο είχε απορριφθεί από Γάλλους και Ολλανδούς το 2005. Πηγές προσκείμενες στον κ. Μπράουν, από την πλευρά τους, επέμεναν χθες ότι δεν τίθεται θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος εφόσον στη διακυβερνητική συνδιάσκεψη του επόμενου μήνα τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι προσδίδοντας κύρος στην ιδέα του δημοψηφίσματος, η κ. Στιούαρτ και ο κ. Στρίνγκερ δίνουν νέα ώθηση στους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Στην εκστρατεία, της οποίας ηγείται ο γνωστός ευρωσκεπτικιστής και πρώην σύμβουλος των Συντηρητικών, Ντέρεκ Σκοτ, συμμετέχουν, ακόμα, ο βουλευτής των Φιλελευθέρων, Ντέιβιντ Χιθ και οι βουλευτές των Τόρις, Μάικλ Γκόουβ, Γκρεγκ Χαντς, Νικ Χέρμπερτ και Ντέιβιντ Χίθκοτ – Αμορι. Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι το βρετανικό εκλογικό σώμα θα καταψηφίσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, πυροδοτώντας νέα κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή