Μαστίγιο και καρότο από Σερβία για το Κόσοβο

Μαστίγιο και καρότο από Σερβία για το Κόσοβο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τη διαβεβαίωση ότι η Σερβία δεν θα προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σε περίπτωση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι έλαβε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, από το Βελιγράδι. Η διαβεβαίωση προς τον κ. Ρεν ήρθε αφ’ ότου η Σερβία είχε νωρίτερα ζητήσει εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις «ανοιχτές απειλές» τους, να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, εκτός πλαισίου του ΟΗΕ.

Διευκρινίσεις ζητούν από τις ΗΠΑ

Το Βελιγράδι προειδοποίησε ότι τέτοιες απειλές οδηγούν σε ναυάγιο τις συνομιλίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, όσον αφορά το μέλλον της σερβικής επαρχίας και ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα ζήτησε, με επιστολή του προς τα Ηνωμένα Εθνη, να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, επικαλούμενος την «ανοιχτή απειλή» της Ουάσιγκτον. Τη σερβική απαίτηση για διευκρινίσεις πυροδότησε δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Κουρτ Βόλκερ, στο σερβικό ραδιόφωνο, την Παρασκευή, ότι αν δεν υπάρξει διευθέτηση του θέματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και το Κοσσυφοπέδιο αποφασίσει, κατόπιν αυτού, να κηρύξει την ανεξαρτησία του, η Ουάσιγκτον θα το αναγνωρίσει, «επειδή είναι ο μόνος τρόπος για τη σταθερότητα των Βαλκανίων»

Ωστόσο, η Σερβία, με την αμέριστη υποστήριξη και της Ρωσίας, επιδιώκει να ανατρέψει αυτήν ακριβώς την εδραιωμένη πεποίθηση των Δυτικών ότι η ανεξαρτησία των αλβανοφώνων του Κοσόβου είναι η μόνη διέξοδος προς μια ειρηνική λύση. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα άσκησε βέτο στο σχέδιο Αχτισάαρι, που προέβλεπε ανεξαρτησία του Κοσόβου και επέμεινε στη διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες άρχισαν τον περασμένο μήνα και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τη 10η Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι θα έχουν επιτυχία. Χθες, η Ιταλία παρότρυνε τους εταίρους της στην Ε.Ε. να τείνουν χείρα βοηθείας προς τη Σερβία, σε μια προσπάθεια επίλυσης του υφιστάμενου διπλωματικού αδιεξόδου, όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου. «Δεν μπορούμε να σκεφθούμε την επίλυση του προβλήματος χωρίς η Σερβία να έχει ρόλο στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξη Τύπου στη Σλοβενία, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Γιάνεζ Γιάνσα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει θέσει το θέμα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνοντας πολιτικά και οικονομικά κίνητρα προς το Βελιγράδι. Αν και ο κ. Πρόντι δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Ιταλία προτείνει ταχεία ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ε.Ε. Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου απασχόλησε χθες τον Νικολά Σαρκοζί και την Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ενώ κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ, το Σάββατο, στην Πορτογαλία, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να αναζητήσει ενιαία στάση έναντι του προβλήματος. Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία και η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που ακολουθούν την αμερικανική οδό, έτοιμες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εφόσον οι νέες διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν καρπούς, μέχρι τη 10η Δεκεμβρίου. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κύπρος ή η Ρουμανία εμφανίζονται απρόθυμες να αποδεχθούν μια τέτοια εξέλιξη.Ρόιτερς, Γαλλικό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή