Νέος γύρος διαλόγου για Ιερουσαλήμ, πρόσφυγες

Νέος γύρος διαλόγου για Ιερουσαλήμ, πρόσφυγες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τα ακανθώδη ζητήματα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, των συνόρων και των προσφύγων βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Οι δύο ηγέτες, μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν υπέρ της καθιέρωσης ομάδων εργασίας, τα μέλη των οποίων θα βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με στόχο την ανεύρεση αξιόλογων συμβιβαστικών λύσεων πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου για το Μεσανατολικό.

Στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου πρόεδρου, επίσης, έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο υπογραφής διακήρυξης των βασικών αρχών για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους τις επόμενες εβδομάδες.

Στο μεταξύ, η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη ρίψη καυσίμων από ισραηλινά μαχητικά κοντά στα σύνορα με τη Συρία και κάλεσε το εβραϊκό κράτος να διεξάγει άμεσα έρευνα προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν τα αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της. «Τα κράτη της περιοχής οφείλουν να σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων τους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπακάν, στο περιθώριο της χθεσινής του συνάντησης με τον Σύρο ομόλογό του, Γουαλίντ Μουαλέμ. Από την πλευρά του, ο τελευταίος τόνισε ότι το περιστατικό αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας δε σε δημοσιογραφικούς κύκλους, ο κ. Μουαλέμ αποκάλυψε ότι ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, του παρέδωσε μήνυμα ειρήνης του κ. Ολμερτ, λίγες ώρες πριν από το συμβάν της περασμένης Πέμπτης. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς», ο κ. Ολμερτ δήλωνε διατεθειμένος να αποσύρει μεγάλο μέρος των ισραηλινών στρατευμάτων από τα Υψίπεδα του Γκολάν προκειμένου να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο κρατών. Υπενθυμίζεται ότι η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι δύο ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν τον συριακό εναέριο χώρο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, την περασμένη Πέμπτη.

Τέλος, την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ και εκ των ανωτάτων συμβούλων του Εχούντ Ολμερτ, Ιλάν Μιζράχι. Ο κ. Μιζράχι επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, πλην όμως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι άφηναν να διαρρεύσει ότι η παραίτησή του σχετίζεται με τα συμπεράσματα της επιτροπής Βίνογκραντ για τον πόλεμο του Λιβάνου, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή