Αισιόδοξη έκθεση ΟΗΕ για την κατάσταση του κόσμου

Αισιόδοξη έκθεση ΟΗΕ για την κατάσταση του κόσμου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για το κλίμα, την έλλειψη νερού, τα όπλα μαζικής καταστροφής, τη διαφθορά και τις κοινωνικές ανισότητες, ο πλανήτης μπορεί να έχει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον σύμφωνα με την τελευταία, σχετικά αισιόδοξη, έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση του κόσμου.

Η μείωση των πολέμων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η διεύρυνση της χρήσης του Διαδικτύου αποτελούν -όπως υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού- τρία βασικά στοιχεία βελτίωσης, ενώ απαιτείται σκληρή προσπάθεια σε πολύ περισσότερους τομείς, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης του έιτζ. «Παρότι μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες, όπως αυτές στο Ιράκ και στο Νταρφούρ κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών του κόσμου ζει εν ειρήνη και οι συρράξεις έχουν μειωθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας» συμπεραίνει. Μεταξύ των θετικών στοιχείων καταγράφονται επίσης η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 5,4%, πέρυσι, στα 66 τρισεκατομμύρια δολάρια και η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 4,3%. «Με βάση τους ρυθμούς αυτούς, το ποσοστό της φτώχειας μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ, ή και περισσότερο, κατά την περίοδο 2000-2015», αλλά η πρόοδος δεν θα αφορά τις περιοχές της υπό της Σαχάρας Αφρικής». Στον τομέα της εκπαίδευσης, τα άτομα κάτω των 15 ετών, που είναι αναλφάβητα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν μειωθεί κατά 19% από το 1970, ενώ περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (το 17,5% του πληθυσμού) είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο. Σε ό,τι αφορά το έιτζ, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται στην Αφρική και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πορεία μείωσης μέσα στα επόμενα χρόνια, αν και η μάστιγα εξαπλώνεται ταχύτατα στην ανατολική Ευρώπη, την κεντρική και νότια Ασία. Προοπτική βελτίωσης δεν διαφαίνεται σε εξίσου σοβαρά θέματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρομοκρατία, η διαφθορά και η ανεργία. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η πρόσβαση του οργανωμένου εγκλήματος σε πυρηνικά υλικά θα έχει ολέθριες επιπτώσεις και παρατηρεί ότι μόνο το 2006 καταγράφηκαν 149 περιστατικά παράνομης χρήσης ραδιενεργού υλικού. Τα στοιχεία παραμένουν αποκαρδιωτικά σε ό,τι αφορά το χάσμα πλουσίων και φτωχών. Το 2% του πληθυσμού κατέχει το 50% του πλούτου του κόσμου, τη στιγμή που το φτωχότερο 50% κατέχει μόλις το 1% του πλούτου του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή