Ο εισαγγελέας κρίνει την τύχη των γονιών της Μαντλίν

Ο εισαγγελέας κρίνει την τύχη των γονιών της Μαντλίν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Στον εισαγγελέα, που θα αποφασίσει για την απαγγελία ή μη κατηγοριών, παρέδωσε χθες η πορτογαλική αστυνομία τον φάκελο της υπόθεσης της μικρής Βρετανίδας Μαντλίν ΜακΚαν. Οι γονείς της Μαντλίν, που έχουν επισήμως χαρακτηριστεί ύποπτοι για την εξαφάνισή της, προσέλαβαν ομάδα μεγαλοδικηγόρων για την υπεράσπισή τους, σε περίπτωση που τους απαγγελθούν κατηγορίες. Παράλληλα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το 1,5 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσαν στη διεθνή περιοδεία τους για να καλύψουν τα νομικά τους έξοδα.

Το σημείο καμπής στην υπόθεση είναι τα εργαστηριακά αποτελέσματα για το DNA που βρέθηκε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου που είχε νοικιάσει το ζεύγος. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το DNA ανήκει στο Α ή στο Β άτομο», είπε ο αρχηγός της πορτογαλικής αστυνομίας Αλίπιο Ριμπέιρο. Το αυτοκίνητο είχε ενοικιαστεί 25 μέρες μετά την εξαφάνιση της 4χρονης από το δωμάτιό της σε ξενοδοχείο του Πραΐα ντα Λους της Πορτογαλίας, στις 3 Μαΐου.

Ο εισαγγελέας, που έλαβε τον φάκελο των 1.000 σελίδων, μπορεί να ζητήσει νέες έρευνες, να απαγγείλει κατηγορίες, ή να κλείσει την υπόθεση. «Είμαστε βέβαιοι ότι όταν παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι δεν παίξαμε κανέναν απολύτως ρόλο στην εξαφάνιση της Μαντλίν», έγραψε ο πατέρας της, Τζέρι ΜακΚάν, στη σελίδα του στο Ιντερνετ, www.findmadeleine.com. Η σελίδα είναι μέρος των διεθνών προσπαθειών των ΜακΚάν για την εξεύρεση της Μαντλίν. Μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν, οι γονείς της πραγματοποίησαν περιοδεία στην Ευρώπη, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκαν και με τον Πάπα Βενέδικτο, και συγκέντρωσαν χρήματα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες εντοπισμού της.

Μετά από 16 εβδομάδες ερευνών, όμως, η αστυνομία έστρεψε την προσοχή της από την υπόθεση της απαγωγής στην υπόθεση της κατά λάθος δολοφονίας, ενδεχομένως με υπερβολική δόση ηρεμιστικών της μικρής από τους ίδιους της τους γονείς. Την υπόθεση αυτή τροφοδότησαν οι αναλύσεις DNA που έγιναν σε βρετανικό εργαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι η Μαντλίν εξαφανίστηκε βράδυ, την ώρα που οι γονείς της δειπνούσαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μαζί με φίλους.

Οι Τζέρι και Κέιτ ΜακΚάν προσέλαβαν νομική ομάδα επιφανών δικηγόρων, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Μάικλ Κάπλαν, που είχε υπερασπιστεί τον δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, όταν εκκρεμούσε σε βάρος του αίτηση έκδοσης στην Ισπανία το 1999. Οι διαχειριστές του ταμείου των 1,5 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν υπέρ της Μαντλίν ερευνούν τώρα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν μέρος των χρημάτων για την κάλυψη των νομικών εξόδων, όπως δήλωσε άτομο του περιβάλλοντος των ΜακΚάν.

Υπό κρίση η επιμέλεια των διδύμων

Το Σαββατοκύριακο οι ΜακΚαν επέστρεψαν στη Βρετανία, μετά από τέσσερις μήνες στην Πορτογαλία. Ο επίσημος χαρακτηρισμός τους ως υπόπτων τους επιβάλλει να ενημερώνουν τις πορτογαλικές αρχές σε περίπτωση που σκοπεύουν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ημερών. Ομως αυτό είναι το λιγότερο που έχουν να αντιμετωπίσουν, καθώς οι βρετανικές υπηρεσίες πρόνοιας θα εξετάσουν τώρα αν είναι κατάλληλοι ή όχι να φροντίζουν τα ηλικίας 2 ετών δίδυμα παιδιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή