ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Αιματηρή επίθεση στο βορειοδυτικό Πακιστάν

ΠΕΣΑΒΑΡ. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό Πακιστάν από επίθεση καμικάζι την ώρα που η αστυνομία προσπαθούσε να τον συλλάβει. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο κρούσμα βίας στην εκστρατεία υπονόμευσης του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ. Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του μέσα σε μίνι μπας στο Ντέρα Ισμαήλ Χαν, μία απομακρυσμένη πόλη κοντά στις ταραγμένες ημιαυτόνομες περιοχές της χώρας, όπου οι Ταλιμπάν και η αλ Κάιντα ανασυντάσσονται τα τελευταία χρόνια.

ΜΕΤΑΞΥ ΤΣΕΧΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Παζάρια για αντιπυραυλικό ραντάρ

ΠΡΑΓΑ. Νέο γύρο διήμερων διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν χθες Τσέχοι και Αμερικανοί διαπραγματευτές με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού ραντάρ των ΗΠΑ σε τσέχικο έδαφος. Η Ουάσιγκτον φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει το τσέχικο ραντάρ ως ασπίδα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από επιθέσεις «κρατών-παριών», όπως το Ιράν. Ωστόσο, η πρόταση έχει εξοργίσει τη Μόσχα και δημιούργησε ρήγματα εντός του ΝΑΤΟ. Ο τελευταίος γύρος διμερών διαπραγματεύσεων αναμενόταν να επικεντρωθούν σε καίρια ζητήματα όπως το νομικό καθεστώς των Αμερικανών στρατιωτών και η πρόσβαση των Τσέχων στην προτεινόμενη βάση.

ΜΕ ΜΟΧΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Βρετανικές πιέσεις στην Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ως μέσο πίεσης για την εξασφάλιση ευρύτερων παραχωρήσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους χρησιμοποιεί η Βρετανία την απειλή διενέργειας δημοψηφίσματος για τη συνταγματική συνθήκη. Αυτήν την καταγγελία εκτοξεύουν εναντίον του Λονδίνου ευρωβουλευτές, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμικών Υποθέσεων και εξετάζουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της συνθήκης. «Βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη φάση. Σε ορισμένες χώρες το μήνυμα είναι ότι, αν δεν τους δώσουμε αυτά που θέλουν, θα προχωρήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός συντηρητικός, Ελμαρ Μπροκ. Η ευρεία συνθήκη, την οποία τελειοποιούν εκπρόσωποι των 27 χωρών-μελών, αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωσύνταγμα, που είχαν απορρίψει Γαλλία και Δανία το 2005.

ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΞΙΝΗΣ

Επίθεση Γιούσενκο στη Μόσχα

ΠΑΡΙΣΙ. Η Ρωσία εμποδίζει την έρευνα για την ταυτότητα εκείνων, που τον δηλητηρίασαν με διοξίνη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2004, ισχυρίστηκε σε χθεσινή του συνέντευξη στη γαλλική Λε Φιγκαρό και τους Τάιμς του Λονδίνου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιούσενκο. Ο Γιούσενκο ανέφερε ότι τα ρωσικά εργαστήρια αρνήθηκαν να του παράσχουν δείγματα διοξίνης, παρόλο που συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ παράλληλα η Μόσχα αρνείται να απελάσει τρεις υπόπτους. «Τρία εργαστήρια σε όλο τον κόσμο παράγουν διοξίνη αυτής της μορφής. Τα δύο άλλα έδωσαν δείγματα, όχι όμως η ρωσική πλευρά. Αυτό ασφαλώς περιορίζει τις πιθανότητες της ανακριτικής διαδικασίας», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Συνελήφθησαν ακροδεξιοί ηγέτες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τους ηγέτες του βελγικού ακροδεξιού κόμματος, Βλάαμς Μπελάνγκ με επικεφαλής το Φρανκ Βανχέκε, συνέλαβε χθες η αστυνομία μετά τη συμμετοχή της σε απαγορευμένη αντι-ισλαμική διαδήλωση στις Βρυξέλλες. Η διαδήλωση, την οποία πραγματοποίησε η οργάνωση «Σταματήστε τον εξισλαμισμό της Ευρώπης», συνέπεσε εσκεμμένα με την έκτη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Είχε απαγορευθεί όμως νωρίτερα με την κατηγορία της απειλής για τη δημόσια τάξη. Πάντως οι διαδηλωτές ήταν λιγότεροι από τους δημοσιογράφους και τις δυνάμεις ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για πιθανά επεισόδια.

ΤΟ ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ΕΙΧΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ ΤΗΣ

Αθωώθηκε η Ζακλίν Σίμσον

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απηλλάγη από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας η γιαγιά του 5χρονου κοριτσιού, που σκοτώθηκε από την επίθεση σκύλου ράτσας πιτ μπουλ. Η 45χρονη Ζακλίν Σίμσον αθωώθηκε μετά την εξαήμερη δίκη της, κατά την οποία αποκαλύφθηκε πως είχε καπνίσει δέκα τσιγάρα μαριχουάνας και είχε πιει δύο μπουκάλια κρασί, προτού επιτρέψει στο κατοικίδιο να εισέλθει στο σπίτι της. Η μικρή Ελι υπέκυψε μετά τις 72 δαγκωνιές, που της κατάφερε το πιτ μπουλ, ανήμερα την Πρωτοχρονιά στο σπίτι της γιαγιάς της, 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου. Η ίδια η Σίμσον τραυματίστηκε σοβαρά, αφού δέχθηκε κι εκείνη επίθεση από τον σκύλο.

ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΜΟΜΦΗ Ο ΚΑΤΣΙΝΣΚΙ

Επέστρεψαν και οι 15 υπουργοί

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο Πολωνός πρόεδρος, Λεχ Κατσίνσκι επανέφερε, χθες, στα υπουργικά τους αξιώματα και τους τελευταίους εκ των 15 υπουργών της κυβέρνησης του δίδυμου αδελφού του, οι οποίοι είχαν αποπεμφθεί την περασμένη εβδομάδα, σ’ έναν τακτικό ελιγμό, για να αποτραπεί η πρόταση μομφής. Οι 15 υπουργοί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιαροσλάβ Κατσίνσκι καθαιρέθηκαν την Παρασκευή, την ημέρα που η Βουλή ψήφισε υπέρ της διάλυσής της και άνοιξε τον δρόμο για τις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου. Οι αδελφοί άρχισαν να αποκαθιστούν τους αποπεμφθέντες το περασμένο Σάββατο και χθες διόρισαν εκ νέου τους υπόλοιπους δέκα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το φιλελεύθερο Βήμα των Πολιτών οδεύει προς τη νίκη, συγκεντρώνοντας ποσοστό έως 36%, ενώ το κόμμα των δίδυμων αδελφών δεν ξεπερνά το 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή