Αντισυλληπτικά, ασπίδα κατά του καρκίνου

Αντισυλληπτικά, ασπίδα κατά του καρκίνου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να προστατεύσουν τις γυναίκες από την εμφάνιση καρκίνου. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της μεγαλύτερης έρευνας που έγινε ποτέ για το ζήτημα και η οποία δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης British Medical Journal.

Το «χάπι», που έγινε αντικείμενο διενέξεων ήδη από την περίοδο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, τη δεκαετία του 1960, θεωρείται σήμερα ότι γενικώς ωφελεί τις γυναίκες που το λαμβάνουν. Οι ερευνητές που μελέτησαν τις περιπτώσεις 46.000 γυναικών που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια -αρχής γενομένης από το 1968- υποστηρίζουν ότι τα αντισυλληπτικά μειώνουν κατά 12% τον κίνδυνο των γυναικών να παρουσιάσουν οποιοδήποτε είδος καρκίνου.

Είναι αποδεκτό ότι τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους για όσο διάστημα τα λαμβάνουν οι γυναίκες και για πέντε χρόνια αφότου διακόψουν τη λήψη. Τα πραγματικά ωστόσο οφέλη για τις γυναίκες αρχίζουν 15 χρόνια μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών. Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παίρνουν το «χάπι» στο τέλος της εφηβείας και διακόπτουν τη λήψη λίγο πριν κλείσουν τα 30 τους χρόνια, πριν δηλαδή από την ηλικία που ο καρκίνος αρχίζει να εμφανίζεται συχνότερα.

Οι ερευνητές που μελέτησαν τα στοιχεία του βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Παθολογίας των τελευταίων 36 ετών διαπίστωσαν ότι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια για διάστημα όχι μεγαλύτερο των οκτώ ετών δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους. Εχουν επίσης πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και καρκίνο του ενδομητρίου και του εντέρου. Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αν οι γυναίκες ελάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια για περισσότερο από οκτώ χρόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στη Βρετανία, το 24% των γυναικών ηλικίας 16-49 ετών, δηλαδή περί τα 3,5 εκατομμύρια γυναίκες, παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Πάντως, ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, δρ Φίλιπ Χάναφορντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, επισήμανε ότι δεν θα συμβούλευε τις γυναίκες να παίρνουν αντισυλληπτικά για να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.

«Εχω επίγνωση των κινδύνων που υπάρχουν όταν προτείνεις μέτρα δημόσιας υγείας. Είναι πολύ απλουστευτικό να πούμε ότι όλες οι γυναίκες θα πρέπει να παίρνουν αντισυλληπτικά. Εχουμε διδαχθεί από προηγούμενες εμπειρίες. Πριν από 5-10 χρόνια μπορεί να υποστηρίζαμε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, προκειμένου να αποτρέψουν την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων. Τώρα γνωρίζουμε ότι θα αυτή ήταν πολύ κακή συμβουλή» τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή