Μάχονται τον καπιταλισμό βουτώντας στα σκουπίδια

Μάχονται τον καπιταλισμό βουτώντας στα σκουπίδια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν στη χώρα μας οι καλοντυμένοι άστεγοι, που αναζητούν κρυμμένους θησαυρούς στα σκουπίδια. Μήπως όμως δεν είναι τελικά πένητες κλοσάρ όλοι όσοι βλέπουμε να βουτούν μέσα στους κάδους, αλλά πρώην στελέχη επιχειρήσεων που μάχονται το καπιταλιστικό σύστημα εκ των έσω; Οι freegans είναι μία δυναμική υποκουλτούρα, που επιλέγει συνειδητά να τεθεί εκτός καπιταλιστικού συστήματος, περικόπτοντας τις καταναλωτικές της συνήθειες και επιβιώνοντας από τα… σκουπίδια των άλλων. Οχι από ανέχεια, αλλά από άποψη. Συνήθως είναι άνθρωποι, που κάποτε αμείβονταν αδρά ως στελέχη, αλλά σιχάθηκαν την αφθονία και τη συσσώρευση πλούτου. Η λέξη freegan αποτελεί συγκερασμό των vegan και free, κοινώς υπονοεί τον χορτοφάγο, που επιβιώνει λάθρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι οι freegans εχθροί του κρέατος, αυτά που τους ενώνουν όμως είναι η οικολογική ευαισθησία και η δυσαρέσκεια για τις άδικες συνθήκες εργασίας, υπό τις οποίες παράγονται τα περισσότερα προϊόντα. Ολες οι συσκευές και τα οχήματα μεταφοράς τους (συνήθως… ποδήλατα) είναι αποτέλεσμα ανακύκλωσης. Παράδεισός τους οι χωματερές.

Στο παμφλέτο, που συνέταξε το 1999 ο ντράμερ Ουόρεν Ουόκς, η έννοια του κινήματος είναι ελαφρώς συγκεχυμένη, ουσιαστικά όμως ορίζεται ως η «αντικαταναλωτική ηθική της διατροφής» και περιλαμβάνει από την κατάδυση σε σκουπιδοτενεκέδες μέχρι τις μικροκλοπές και την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων. Παράλληλα περιγράφονται και άλλες πρακτικές, όπως η εξοικονόμηση νερού, η χρήση ηλιακής ενέργειας, η ποδηλασία και η ανακύκλωση αγαθών, που συνάδουν με τον τρόπο ζωής ενός freegan.

Ο freeganism-ός γεννήθηκε μέσα από τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Πηγή έμπνευσης των μελών του ήταν οργανώσεις σαν τη διεθνή ομάδα με το όνομα «Τρόφιμα όχι βόμβες», που διοργανώνει συσσίτια αστέγων με γεύματα, που δωρίζουν οι επιχειρήσεις. Συνήθως οι freegans είναι πτυχιούχοι από μεσοαστικές οικογένειες. Στη Νέα Υόρκη ο αριθμός τους ξεπερνά τις 14.000 και οι παλαίμαχοι διδάσκουν στους νέους πού βρίσκονται τα καλύτερα σκουπίδια, τι ώρα και πώς πρέπει να τα συλλέγουν. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εκτιμά ότι οι Αμερικανοί παράγουν 245 εκατομμύρια τόνους σκουπίδια τον χρόνο, περίπου το 12% από αυτά τρόφιμα. Πολλά από τα φαγητά, που πετούν τα σούπερ μάρκετ επειδή έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, μπορούν κάλλιστα να καταναλωθούν. Συχνά λαχανικά και φρούτα απορρίπτονται λόγω άσχημου χρώματος ή σχήματος ή επειδή φέρουν ορισμένες ύποπτες καφέ κηλίδες. Συγκεκριμένες ιστοσελίδες ενημερώνουν επίδοξους freegans για την ιδανική διαδρομή της αποκομιδής των σκουπιδιών, ενώ έτερο site παρέχει συνταγές μαγειρικής με στόχο να αξιοποιηθούν δημιουργικά… τα αποφάγια. Θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα για όλους μας να επιχειρήσουμε να στερηθούμε τα περιττά αγαθά για λίγα χρόνια, άχρηστα ρούχα, βιβλία, που δεν πρόκειται να διαβαστούν, ολοκαίνουργια αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές, που επιτελούν τις ίδιες λειτουργίες με τις παλιότερες. Φυσικά οι πραγματικοί κλοσάρ θα πρέπει να καγχάζουν σαρδόνια, παρακολουθώντας τη νέα μόδα. Οταν οι μπουρζουάδες βουτούν στους κάδους, αυτό λέγεται κίνημα, γροθιά στο καπιταλιστικό σύστημα. Οταν το κάνουν οι άστεγοι… απλή γρουσουζιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή