Ο τελευταίος ρόλος του «φιλαράκου» Τζόσεφ Εστράδα

Ο τελευταίος ρόλος του «φιλαράκου» Τζόσεφ Εστράδα

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων, Τζόσεφ Εστράδα κρίθηκε χθες ένοχος για διαφθορά και καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο Εστράδα, ο οποίος, εκδιώχθηκε από το ανώτατο αξίωμα της ασιατικής χώρας στις αρχές του 2001, απέρριψε με ιδιαίτερα έντονο ύφος την ετυμηγορία του ειδικού δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για δικαστές «μαϊμούδες» και αποφάσεις πολιτικής σκοπιμότητας.

Ο πρώην αστέρας του κινηματογράφου είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση 42 εκατομμυρίων δολαρίων από το Δημόσιο, για αποδοχή δωροδοκίας από παράνομους τζογαδόρους και για λήψη παράνομων προμηθειών από την πώληση μετοχών σε συνταξιοδοτικά ταμεία. Το ειδικό δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε τον Εστράδα αθώο, όσον αφορά τις κατηγορίες της διατήρησης τραπεζικού λογαριασμού με ψευδή προσωπικά στοιχεία και της υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών από τη φορολογία των τσιγάρων.

Οι αρχικοί φόβοι των αρχών, πάντως, ότι η ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, έξι χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης, θα πυροδοτούσε βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές τους υποστηρικτές του Εστράδα από τις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας δεν επαληθεύτηκαν. Την ίδια στιγμή, βέβαια, το δικαστήριο απέφυγε να διατάξει την άμεση μεταφορά του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων στη φυλακή, κρίνοντας ότι μπορεί να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το εφετείο.

Από την πλευρά του, ο Εστράδα δήλωσε απογοητευμένος από τις δικαστικές αρχές των Φιλιππίνων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι κάθε άλλο παρά μια ευνομούμενη πολιτεία.

Αστέρι του κινηματογράφου

Γεννηθείς ως Τζόσεφ Μαρτσέλο Ετζερσίτο το 1937, ο Εστράδα πέρασε τα παιδικά του χρόνια σ’ ένα από τα πλέον υποβαθμισμένα προάστια της Μανίλας. Απεβλήθη από το πανεπιστήμιο Ατενέο της Μανίλας λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και στη συνέχεια στράφηκε στις θεατρικές σπουδές. Στο μεταξύ, ωστόσο, η αποβολή από το πανεπιστήμιο και η συμμετοχή του σε συμμορίες του δρόμου είχαν ήδη προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των γονιών του, Εμίλιο και Μαρί, οι οποίοι του απαγόρευσαν να χρησιμοποιεί το επίθετο, Ετζερσίτο. Ο νεαρός ακόμα, Τζόσεφ επέλεξε την πορτογαλική λέξη Εστράδα (σημαίνει δρόμος) για νέο του επίθετο, ενώ καθώς το κινηματογραφικό του αστέρι άρχισε να αναδύεται, αποδέχθηκε το ψευδώνυμο «Εράπ» (πρόκειται για την ισπανική λέξη pare που σημαίνει «φιλαράκος» γραμμένη ανάποδα). Ο Εστράδα πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από εκατό ταινίες δράσεις, αναλαμβάνοντας με επιτυχία το ρόλο του σκληρού, πλην όμως, καλόψυχου άνδρα που στέκεται πάντα στο πλευρό των αδυνάτων. Στους ρόλους αυτούς ακριβώς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η μεγάλη του δημοτικότητα ανάμεσα στα εκατομμύρια των φτωχών της χώρας.

Στο απόγειο της κινηματογραφικής του δόξας, ο Εστράδα παντρεύτηκε την γιατρό και μετέπειτα γερουσιαστή, Λουίζα Πιμεντέλ με την οποία απέκτησε δύο γιους και μία κόρη. Αργότερα, ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι είχε έναν ακόμα γιο, απόρροια παράνομου δεσμού με την αγαπημένη των σκανδαλοθηρικών περιοδικών, Γκούγια Γκόμεζ. Πρόκειται για τον Τζόσεφ Βίκτορ Ετζερκίτο, ο οποίος ακολούθησε επίσης πολιτική σταδιοδρομία και συνελήφθη στις 25 Απριλίου του 2001 μαζί με τον πατέρα του.

Η πολιτική του σταδιοδρομία

Η πολιτική σταδιοδρομία του Τζόσεφ Εστράδα ξεκίνησε ανεπιτυχώς το 1968, όταν ήττηθηκε στις εκλογές για τη δημαρχία του Σαν Χοσέ. Δώδεκα μήνες αργότερα, όμως, ορκίστηκε δήμαρχος, αφού προηγουμένως τοπικό δικαστήριο είχε κρίνει ότι ο δρ Μπρόλιο Στο Ντομίνγκο είχε κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στο Σαν Χοσέ κατόπιν εκτεταμένης νοθείας. Το 1987, ο Εστράδα αποφάσισε να διεκδικήσει θέση στο Κογκρέσο και τα κατάφερε ως υποψήφιος της Μεγάλης Δημοκρατικής Συμμαχίας. Το 1992, διεκδίκησε και κέρδισε την αντιπροεδρία για λογαριασμό του Εθνικιστικού Λαϊκού Συνασπισμού υπό τον Εδουάρδο Κοτζουάνκο. Ο τελευταίος, ωστόσο, ηττήθηκε στη μάχη για την προεδρία από τον Φιντέλ Ράμος, ηγέτη του κόμματος, ΛΑΚΑΣ. Αν και ο Εστράδα ήταν στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Ράμος τον διόρισε επικεφαλής της προεδρικής επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το 1998, οι οικονομικοί υποστηρικτές του Εστράδα και οι πολιτικοί του σύμβουλοι είχαν αντιληφθεί ότι τα εκατομμύρια των φτωχών Φιλιππινέζων επιθυμούσαν έναν ισχυρό ηγέτη με τον οποίο θα μπορούσαν να ταυτιστούν. Στηριζόμενος στην εικόνα του προστάτη των αδυνάτων που είχε ήδη καλλιεργήσει μέσα από τις κινηματογραφικές του επιτυχίες και κεντρικό σύνθημα «Ο Εράπ για τους Φτωχούς», ο Εστράδα κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές για την προεδρία και οι προσπάθειες των αντιπάλων του να μειώσουν το κύρος του, δημοσιοποιώντας στοιχεία αναφορικά με το πάθος του για τις γυναίκες, το αλκοόλ και το τζόγο έπεσαν στο κενό.

«Πρόκειται για συνωμοσία»

Μετά το τέλος της δίκης, ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων μετέβη με ελικόπτερο και συνοδευόμενος από την προσωπική του φρουρά στην υπερπολυτελή του βίλα στην περιοχή Τανάι, όπου θα εξακολουθήσει να τελεί υπό περιορισμό μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του. «Νιώθω απογοητευμένος, αλλά δεν συνηθίζω να το δείχνω στον κόσμο», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφου του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, AFP. «Είμαι, όμως, βέβαιος ότι πρόκειται για συνωμοσία με πρωταγωνιστές την νυν πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή