Το 4,8% των οικογενειών στις ΗΠΑ δεν μιλάει αγγλικά

Το 4,8% των οικογενειών στις ΗΠΑ δεν μιλάει αγγλικά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το 4,8% των αμερικανικών οικογενειών δεν μιλούν σχεδόν καθόλου, ή καθόλου αγγλικά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η αμερικανική στατιστική υπηρεσία. Ο αριθμός όσων δεν μιλούν αγγλικά έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2000.

Οι οικογένειες αυτές δεν έχουν ούτε ένα μέλος άνω των 14 ετών που να μιλάει αγγλικά με ευκολία. Και τι μιλούν; Οχι μόνο ισπανικά, όπως θα φανταζόταν κανείς. Το ποσοστό των «γλωσσικά απομονωμένων» οικογενειών που μιλούν ισπανικά (27%) είναι το ίδιο με των οικογενειών που μιλούν ασιατικές γλώσσες. Το 16,5% μιλάει άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, πλην της ισπανικής.

Συνολικά, τα νοικοκυριά που δεν μιλούν αγγλικά περιλαμβάνουν 14 εκατομμύρια άτομα. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με στοιχεία του 2000, που τοποθετούσαν τον αριθμό των μη αγγλομαθών Αμερικανών στα 8 εκατομμύρια.

Η Αμερική είναι έθνος μεταναστών και αυτό συνεχίζει να φαίνεται με πολύ καθαρό τρόπο στις μετρήσεις. Ενας στους πέντε Αμερικανούς σταματάει να μιλάει αγγλικά μόλις περάσει το κατώφλι του σπιτιού του. Ομως, η πλειοψηφία αυτών (το 60%) ξέρει πολύ καλά αγγλικά.

Στο Λος Αντζελες, παραπάνω από τους μισούς κατοίκους (53,5%) δεν μιλούν αγγλικά στο σπίτι τους. Τα ποσοστά του Λος Αντζελες είναι ενδεικτικά για το τι συμβαίνει ευρύτερα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Η Καλιφόρνια είναι η πολιτεία με τα περισσότερα μη αγγλόφωνα σπίτια (το 42%) και ακολουθούν άλλες πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό (Νιου Μέξικο, Τέξας). Στην Καλιφόρνια βρίσκονται και τα περισσότερα νοικοκυριά που δεν μιλούν καθόλου ή σχεδόν καθόλου αγγλικά (10% των καλιφορνέζικων νοικοκυριών). Από τα 303 εκατομμύρια Αμερικανών, τα 44 είναι ισπανόφωνοι, δηλαδή αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού.

Διπλάσιο κόστος ασφάλισης

Αλλη μια ενδιαφέρουσα στατιστική που δημοσιεύθηκε χθες στις ΗΠΑ αφορά την ασφαλιστική κάλυψη της χώρας.

Σύμφωνα με την Employer Health Benefits Survey, το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης στις ΗΠΑ ανέβηκε με διπλάσιους ρυθμούς από τους μισθούς το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι χρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 6,1%, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,7%. Το κόστος της ασφάλισης, που επωμίζονται εργοδότες και εργαζόμενοι, έχει αυξηθεί κατά 78% από το 2001, ενώ το ίδιο διάστημα οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 19%.

«Κάθε χρόνο, η ασφάλισή μας είναι όλο και πιο ακριβή για τις οικογένειες και για τις επιχειρήσεις» αναφέρει η έκθεση. Φέτος, μόνο το 60% των εταιρειών προσφέρουν δυνατότητα υγειονομικής κάλυψης στους εργαζομένους τους. Το 2000 το ποσοστό ήταν 69%.

Πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι, το 2006, 47 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν ανασφάλιστοι, από 44,8 εκατομμύρια το 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή