Ο καφές τελειώνει, το Piccadily κατεδαφίζεται

Ο καφές τελειώνει, το Piccadily κατεδαφίζεται

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οταν ο Λορέντζο Μαριόνι κλειδώσει για τελευταία φορά την πόρτα της γραφικής καφετέριας «New Piccadily Cafe» στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, μια ζωντανή ιστορία πενήντα έξι ολόκληρων ετών θα έχει σφραγιστεί για πάντα. Επισήμως, ο γνωστός στους παλιούς κατοίκους του Λονδίνου, και όχι μόνο, ως ο καθεδρικός των καφετεριών, κλείνει την επόμενη Παρασκευή, καθώς λίγες ώρες αργότερα οι μπουλντόζες θα λάβουν θέση στην οδό Ντένμαν για να την κατεδαφίσουν. Για τους πιστούς της θαμώνες, η καφετέρια συμβολίζει μια ρομαντική εποχή που παρήλθε και ένα στέκι με ιδιάζουσα ιδιοσυγκρασία, ανάλογη με εκείνη του 64χρονου ιδιοκτήτη της, ο οποίος αρέσκεται να συζητάει με τους πελάτες για τον Σοπενχάουερ, τις ιερόδουλες του Σόχο, τις συμπλοκές μεταξύ συμμοριών και τον Ρασπούτιν.

Ο ιταλικής καταγωγής Μαριόνι, πάντως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διακόψει τη λειτουργία του «New Piccadily Cafe» πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου. «Οταν τελειώσουν ο καφές και τα μπισκότα, δεν θα παραγγείλω ξανά και τότε θα ανεβάσω στην τζαμαρία μια μικρή πινακίδα με την οποία θα ενημερώνω το κοινό ότι έχω πάει για ψάρεμα», λέει ο Μαριόνι. Οι επερχόμενοι τίτλοι τέλους της καφετέριας στον αριθμό 8 της οδού Ντένμαν προκαλεί θλίψη, ακόμα και στους νεαρούς κατοίκους της περιοχής. «Πρόκειται για ένα φανταστικό μέρος», τονίζει ο 30χρονος μουσικός Ντίλαν Χάουι. «Μετακόμισα πρόσφατα εδώ και έγινα αμέσως θαμώνας της καφετέριας» υποστηρίζει. «Είναι κρίμα», καταλήγει.

Ενα υπερσύγχρονο κτίριο

Σε λίγους μήνες στη θέση της γραφικής καφετέριας θα στέκεται ένα υπερσύγχρονο κτίριο, που θα φιλοξενεί πολυτελή γραφεία και καταστήματα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στη θέση του «New Piccadily Cafe» να ξεφυτρώσει σύντομα ένα από τα παραρτήματα των γνωστών αλυσίδων καταστημάτων καφέ. «Είναι λες και ο κόμης Δράκουλας έχει ρουφήξει το οξυγόνο», σχολιάζει ο Μαριόνι. «Οι πολυεθνικές βρίσκονται παντού και όπως δείχνει η παρουσία ελεγχόμενων απ’ αυτές καταστημάτων κάθε είκοσι μέτρα, η ύπαρξή τους είναι μάλλον αναγκαία», επισημαίνει με το γνωστό του ύφος.

Ο Μαριόνι, ωστόσο, επιχειρεί να διαβεβαιώσει τους πελάτες του «New Piccadily Cafe» ότι προσπάθησε με κάθε τρόπο προκειμένου να διασώσει την καφετέρια που ο ίδιος άνοιξε το 1951. «Πολέμησα για δέκα χρόνια ενάντια στα διαρκώς αυξανόμενα ενοίκια», λέει κατεβάζοντας μια γουλιά λευκό κρασί. «Στη σημερινή κοινωνία, ένα ανθρωπάκι σαν εμένα δεν μπορεί να ελπίζει στην επιτυχία της επιχείρησής του», υπογραμμίζει ο Μαριόνι. Ο ίδιος, πάντως, καθιστά σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει το αγαπημένο του Λονδίνο για χάρη της Τοσκάνης απ’ όπου κατάγεται. «Οταν ζεις στο Σόχο από έξι ετών και έχεις μάθει στην απόλυτη ελευθερία, δεν μπορείς να ζήσεις σ’ ένα μικρό χωριό», καταλήγει.ΑFΡ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή