Κινεζική παρέμβαση για το Κοσσυφοπέδιο

Κινεζική παρέμβαση για το Κοσσυφοπέδιο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Βαρύνουσα παρέμβαση πραγματοποίησε χθες η Κίνα στο ζήτημα του Κοσόβου. Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Τσενγκ Τσινκογκόμ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της σερβικής επαρχίας, που δεν θα είναι προϊόν συμβιβασμού, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του σε κάθε χρονικό περιορισμό της διπλωματικής ζύμωσης. Το Πεκίνο επισκέπτεται αυτές τις ημέρες ο Σέρβος ΥΠΕΞ Βουκ Γιέρεμιτς. Την ίδια ώρα, σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Μόσχα, ο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το Κόσοβο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, τόνισε ότι χωρίς τη Ρωσία, η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα είχε ήδη επιβληθεί μονομερώς στη Σερβία.

Πηγή εντάσεων

«Πολλές δυτικές χώρες με επιρροή συμφωνούν στην ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η επιβολή λύσης θα αποτελέσει πηγή συγκρούσεων και έντασης στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Σάμαρτζιτς, που κατηγόρησε ευθέως την Ουάσιγκτον για απόπειρα χειραγώγησης της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Διαφορετικές απόψεις εκφράζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος, Αρτε Ντάντε, που ζητά την υιοθέτηση ψηφίσματος από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα στηρίζει το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, που θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας. «Το Κόσοβο είναι και πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκό ζήτημα. Πρέπει να υποστηρίξουμε τη διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Πρίστινας», δήλωσε η κ. Ντάντε.

Πολιτική κρίση απειλεί, όμως, να ξεσπάσει στο Βελιγράδι, καθώς τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αδυνατούν να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέσα στο χρόνο. Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα εκτιμά ότι δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, εφόσον το ζήτημα του Κοσόβου εκκρεμεί. Αντίθετη άποψη έχει, όμως, ο πρόεδρος Τάντιτς και τα μικρότερα φιλο-δυτικά κόμματα του συνασπισμού, που θέλουν τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι το τέλος του 2007.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Κοστούνιτσα και Τάντιτς αποκαλύπτει ότι, παρά την ευκαιριακή τους πολιτική συμμαχία, οι δύο άνδρες παραμένουν ορκισμένοι αντίπαλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή