Μάχη για να κερδίσουν τη λάμψη και το χρήμα του Χόλιγουντ

Μάχη για να κερδίσουν τη λάμψη και το χρήμα του Χόλιγουντ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχάστε την Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ. Τουλάχιστον για λίγο. Αυτή την εβδομάδα οι δύο επικρατέστεροι Δημοκρατικοί υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία ανταγωνίζονται για την προσοχή και τα κονδύλια του Χόλιγουντ. Η Οπρα Γουίνφρεϊ, η βασίλισσα της πρωινής τηλεόρασης, προσκάλεσε μερικούς αστέρες και περί τους χίλιους άλλους εκλεκτούς σε έναν «εορτασμό» για τον Μπάρακ Ομπάμα. Το γεγονός ότι κοστολόγησε τον καθένα για 2.300 δολάρια (το ανώτερο επιτρεπτό ποσό σύμφωνα με τους κανονισμούς της προεκλογικής εκστρατείας) ουδόλως μείωσε τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων. Για να μην μείνει εκτός κλίματος, η Χίλαρι Κλίντον κανόνισε να παραστεί σε πολυτελές δείπνο προσέλκυσης χρηματοδοτών με οικοδεσπότη τον αστέρα του μπάσκετ και επιχειρηματία, Μάτζικ Τζόνσον.

Μπορεί να μεσολαβούν πέντε μήνες πριν από τις προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνια, αλλά η μάχη για το Χόλιγουντ ήδη κλιμακώνεται. Μόνο δύο υποψήφιοι έχουν σημασία σ’ αυτό το οχυρό των Δημοκρατικών. Ο Μπάρακ Ομπάμα πήρε πάραυτα το προβάδισμα κερδίζοντας την υποστήριξη των Τζορτζ Κλούνεϊ και Ματ Ντέιμον. Υποστηρίζεται επίσης από τον παραγωγό Ντέιβιντ Γκέφεν, άλλοτε μεγάλο όνομα στον κόσμο του κινηματογράφου και της μουσικής, ο οποίος παραμένει απίστευτα πλούσιος. Η Χίλαρι, απ’ την πλευρά της, απέσπασε την υποστήριξη άλλων ισχυρών όπως ο Πίτερ Τσέρνιν, πρόεδρος της News Corporation και ο τηλεοπτικός επενδυτής, Αιγύπτιος βαρόνος των ΜΜΕ, Χαΐμ Σαμπάν. Είναι επίσης η αγαπημένη της Τζίνα Τζέιμσον, σταρ ταινιών πορνό.

Οι πολιτικοί φλέρταραν με το Χόλιγουντ από την εποχή του βωβού κινηματογράφου, όταν αστέρες σαν τον Τσάρλι Τσάπλιν περιόδευαν στη χώρα, πουλώντας ομόλογα πολέμου. Η τακτική του Χόλιγουντ, ωστόσο, έχει αλλάξει ριζοσπαστικά με το πέρασμα των ετών. Σύμφωνα με το παλαιό σύστημα, οι παράγοντες αποφάσιζαν με ποιον θα φωτογραφηθούν οι ηθοποιοί, όπως περιγράφει ο Στιβ Ρος από το Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για το θέμα. Αυτό σήμαινε ότι το Χόλιγουντ μπορούσε να προβάλλει μια συμπαγή ρεπουμπλικανική εικόνα.

Σήμερα, η εξουσία είναι στα χέρια των ταλέντων και το γνωρίζουν. «Εχω εξοικειωθεί με το εντυπωσιακό πεδίο των Δημοκρατικών υποψηφίων», ανακοίνωσε τον Ιούνιο, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, με ύφος μάλλον μαφιόζου παρά σκηνοθέτη, «και είμαι πεπεισμένος ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι η πιο κατάλληλη».

Από το 1990 η βιομηχανία του θεάματος έχει προτιμήσει επτά φορές τους Δημοκρατικούς από τους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Υπεύθυνης Πολιτικής. Οι φιλελεύθερες απόψεις είναι αναμενόμενες και πολλοί αστέρες έχουν πολιτικούς συμβούλους. Καμιά φορά κλίνουν επικίνδυνα προς τα αριστερά: Ο Σον Πεν προκάλεσε περιπαικτικά σχόλια για τη συμπάθεια του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, οι πολιτικές του απόψεις ωστόσο δεν θα του στοιχίσουν επαγγελματικά, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή